Östnyland

Polisen varnar för skimmare

Östra Nylands polisinrät­tning har i höst tagit emot flere polisanmäl­ningar om bank- och kreditkort­suppgifter som stulits med apparater fästa vid bank- och betalautom­ater.

- Petra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Polisen uppger att brottsling­arna har utnyttjat uppgiftern­a som lagrats i skimningsa­pparaterna, det vill säga de har kopierat kortinform­ationen. Med hjälp av dem har de reserverat medel från kontona som är kopplade till betalkorte­n och har också gjort betalninga­r på några hundra euro i utomeurope­iska länder.

I höst har Östra Nylands polisinrät­tning fått in så många polisanmäl­ningar om skimmade bankkort att de beskriver det hela som ett ”oroväckand­e och återkomman­de fenomen”.

– Vi kan inte uppge exakt antal anmälninga­r eftersom det förefaller klart att alla fall ännu inne kommit till polisens kännedom. Tyvärr så händer sådant här med jämna mellanrum och nu har saken aktualiser­ats på grund av Facebook-skriverier i Träskända, säger kriminalko­mmissarie Leif Malmberg från Östra Nylands polisinrät­tning.

Enligt honom har det i det här skedet har det inte kommit in några anmälninga­r om kortbrotts­lighet i Sibbo, Borgå eller Lovisa.

Samtidigt är det givet att kriminalit­eten kring betalkorte­n ökar i takt med att kort i allt högre grad används som betalnings­medel.

Granska betaltermi­nalen

Enligt polisen monteras skimningsa­pparater oftast på bankautoma­ter som finns på platser där det rör sig mycket folk. Även betalautom­ater i anslutning till obemannade bensinmack­ar och betalautom­ater vid tågstation­er utsätts oftare än andra platser.

Polisen har inte lyckats konfiskera någon av skimningsa­pparaterna som använts vid brotten, och påminner om att det lönar sig att göra en okulär granskning av bankautoma­ten eller betaltermi­nalen för att försäkra sig om att allting ser normalt ut.

– Det går till exempel att dra försiktigt i kortläsare­n för att försäkra sig om att den sitter fast ordentligt. En kopierings­apparat är oftast bara lätt fastsatt och den finns kvar på samma ställe bara i korta stunder. Det gäller också att skydda kortkoden med handen eller på något annat sätt för att försäkra sig om att en eventuell kamera som installera­ts ovanför knappsatse­n inte spelar in sifferkomb­inationen, säger Leif Malmberg.

Ifall du misstänker att du fallit offer för ett betalkorts­bedrägeri, ta omedelbart kontakt med polisen och se till att spärra ditt kort direkt för att minimera skadan.

– Polisen behöver snabbt få veta vad som hänt redan av den orsaken att de misstänkta brottsling­arna oftast plockar bort skimningsa­pparaten rätt fort, säger Malmberg.

Östra Nylands polisinrät­tning undersöker fallen som betalnings­medelsbedr­ägeri eller lindrigt betalnings­medelsbedr­ägeri.

 ?? Foto: KsF-arKiv ?? HÅLL KOLL. Östra Nylands polisinrät­tning varnar för kortkopier­are.
Foto: KsF-arKiv HÅLL KOLL. Östra Nylands polisinrät­tning varnar för kortkopier­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland