Östnyland

Efterlängt­ad Nickbybibb­a öppnar snart

Ljust, fräscht och pigga färgklicka­r lite varstans. Det nyrenovera­de Sibbo huvudbibli­otek är snart färdigt.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Det är bara några veckor kvar tills man igen slår upp dörrarna på biblioteke­t i Nickby. Byggnaden har renoverats i nästan två år för en summa på 2,5 miljoner euro.

Biblioteke­t är ännu inte helt färdigt, ska det påpekas – ännu återstår en del mindre arbeten. Framför allt gapar bokhyllorn­a ännu tomma.

Renovering­en blev aktuell sedan det blev klart att taket på den drygt 30 år gamla byggnaden läckt vatten och därför måste förnyas. Samtidigt passade man på att förnya också fasaden och själva innandömet.

Det nya är att det inte bara blir ett bibliotek: hit kommer också kommunens kundtjänst och ett kafé som drivs av verksamhet­scentret Vägskälet.

Malin Hollmén, serviceche­f för biblioteks­tjänster, och Susanne Fre- driksson, serviceche­f vid kommunens kundtjänst, är bägge märkbart nöjda med slutresult­atet.

För Hollmén innebär biblioteke­t en fin avslutning innan hon övergår till Borgå stad för att bli biblioteks­chef där.

– Det har fungerat helt okej i de tillfällig­a lokalerna, men både personalen och kunderna har längtat hit. Alla ser framemot ett nytt och fräscht bibliotek i Nickby, säger Hollmén.

– Biblioteke­t är högt på önskelista­n. Det märks i kundtjänst­en där vi får en hel del frågor kring när det öppnar, kompar Fredriksso­n.

Mera ljus

Biblioteke­t är helt förnyat på insidan. Man har nya fönster vid ena långväggen, något som för in klart mera ljus än tidigare. Väggar och hyllor är vita, men möbler och golv i pigga färger skapar kontrast.

Nytt är att man får ett rum för ungdomar och ett sagorum med en ”tron” och mjuk heltäcknin­gsmatta. Ny är också ”läsbalkong­en” med utsikt över biblioteke­t, en plats som är tänkt för allt från distansjob­b till att studera eller läsa böcker. Ett separat tyst rum ska också ge ro att studera.

– Bibliotek används mycket till studier och jobb, och många har frågat efter helt tysta rum. Dessutom finns balkongen som förstås inte är helt tyst. Man behöver ju inte viska i moderna bibliotek, säger Hollmén.

För ungdomarna ska det separata rummet bli en plats med säckstolar, soffor, ett par datorer och böcker och serietidni­ngar för äldre ungdomar. Motsvarand­e finns också på andra håll, och ofta i mera avancerad form.

– Till exempel har Esbo bibliotek utrymmen för ungdomar med bland annat biljard och konsolspel och en ungdomsarb­etare. Vi planerar att ta med ungdomarna och planera vad mer de skulle vilja ha.

Nya öppethålln­ingstider

För infoluckan innebär det också nya tider. Susanne Fredriksso­n säger att det nya systemet påminner om det i Söderkulla där man redan sitter i samma lokaler. Det innebär också att man kan förnya öppethålln­ingstidern­a så att man håller öppet till klockan 18 två kvällar i veckan.

– Längre öppethålln­ingstider har många frågat efter. Det här är en betydlig förbättrin­g jämfört med Sockengård­ens aula där vi varit hittills.

En ny byggnad möjliggör också nya rutiner för alla inblandade. Det gäller såväl biblioteke­t som kundtjänst­en där man ska försöka införa sommaröppe­t.

– Vi säljer biljetter till sommareven­emang också, och då är det lite konstigt om vi håller stäng på somrarna, säger Fredriksso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland