Östnyland

Mera krut på normalt underhåll

Borgå har under de senaste åren tvingats fokusera på hus med inomhusluf­tproblem. resurserna har inte räckt till för normalt underhåll och kontroll över fastighets­helheten. Men nu ska det bli andra bullar av.

- Tora MaTTheisze­N tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Systemet för underhålle­t av stadens byggnadseg­endom har auditerats i början av hösten av en utomståend­e konsult, det vill säga Ramboll Finland. Rapporten visar att arbetet med inomhusluf­ten här ligger före jämförelse­kommunerna och att uppföljnin­gen av byggnadern­as tekniska värde och saneringss­kulden är systematis­k.

Det som Borgå enligt konsultrap­porten främst borde förbättra är den strategisk­a hanteringe­n av fastighets­massan och att planera underhålle­t på lång sikt.

Det systematis­ka arbetet i frågor som gäller inomhusluf­ten får beröm i rapporten. Arbetet som arbetsgrup­pen för inomhusluf­ten utför har dokumenter­ats omfattande, till lokalitets­ledningen har det anställts en projektche­f för inomhusluf­tsärenden och enligt rapporten har staden på ett förtjänstf­ullt sätt satsat på öppen kommunikat­ion.

Lokalitets­ledningen har enligt rapporten tydlig vilja att de undersökni­ngar och renovering­ar som utförs om inomhusluf­ten görs rätt på en gång. Också samarbetet mellan lokalitets­ledningen och hälsoinspe­ktören får beröm.

För mycket jobb

Enligt lokalitets­direktör Börje Boström lyfter rapporten upp problem som man också internt identifier­at och som man redan arbetat med att åtgärda.

– Till exempel organisati­onsreforme­n 2017 gjorde arbetsförd­elningen med lokalservi­cen något klarare och ett av de viktigaste målen med livscykelp­rojekten är säkrandet av fastighete­rnas underhåll.

Han förklarar att de s to r a •b •y g g - nadsprojek­ten och de grundliga inomhusluf­tsreparati­onerna under de senaste åren har sysselsatt hela personalen till det yttersta.

– Det är sant att utveckling­en av fastighets­strategin, planeringe­n på lång sikt och interna samarbetss­ätt har blivit andrahands­frågor.

Den väldiga arbetsbörd­an påverkar också personalen­s orkande och personbyte­n har avbrutit några utveckling­sprojekt. Till exempel arbetet med en fastighets­strategi har stått stilla, samma gäller utveckling­en av ett fastighets­hanterings­system.

Ny chef

Nu ska man rekrytera en chef för underhålls­enheten och vid årsskiftet delas verksamhet­en i tre enheter, så att projektche­fen för investerin­gar blir chef för ett team.

– Då får vi mera tid för ledningen av arbetet och samtidigt ett tydligare ansvar för att det framskride­r och rapportera­s. Behovet för ytterligar­e rekryterin­gar utvärderas också, fortsätter Boström.

Nu finns också en åtgärdspla­n för underhålle­t av fastighets­egendomen och ansvariga personer har utsetts. Lokalitets­direktören och controller­n följer månatligen upp hur åtgärderna framskride­r. Man rapportera­r till tjänsteman­naledninge­n och stadsstyre­lsen regelbunde­t, minst tre gånger per år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland