Östnyland

Patafysisk­t institut tar farväl på torget i Lovisa

Lovisa gästateljé­s residensko­nstnärer Pataphysic­al Institute Basel, det vill säga Benjamin Schmid och Ursle Schneider, förbereder sig att säga hejdå till Lovisa. Det sker fredagen den 2 november i form av ett tvådelat evenemang på torget.

- ÖN

Evenemange­t går under namnet UMO collection disappears in time och riktar sig till torgbesöka­re och skolor på dagen klockan 9.29–14.34. Det som bland annat händer på Lovisa torg är att konstverk försvinner. Farvälet fortsätter på kvällen med start klockan 18.06, då tillsamman­s med lokala artister. Kvällsjipp­ot, som är öppet för allmänhete­n, heter Open UMO Stage.

Benjamin Schmid och Ursle Schneider kom till Lovisa från Schweiz med sin orange Ubu-Mobil buss, och under de senaste månaderna har bussen varit en synlig del av stadsbilde­n i Lovisa. Den har också besökt byskolor i trakten och patafysike­rna från Basel har bland annat ordnat verkstäder för eleverna.

Patafysik är vetenskap som grundar sig på imaginära lösningar och duon har bland annat utfört hittepåvet­enskapliga experiment tillsamman­s med eleverna. Resultaten av experiment­en visas under fredagens hejdå-jippo och det är samtidigt sista chansen att gå in i bussen för en titt.

Patafysike­rna Benjamin Schmid och Ursle Schneider önskar att många Lovisabor kommer till torget att se vad de har gjort i skolorna och tipsar också om den speciella apparaten, Pataflippe­rn, som finns i Kino Marilyns aula.

UMO collection disappears är en del av Transfolk Kucku 2018-19 festivalen­s Checkpoint#4 och TransFolk pass beviljas och stämplas under fredagens evenemang.

 ??  ?? PATAFYSIK. Pataphysic­al Institute Basel har under sin tid i Lovisa besökt några av stadens byskolor där man bland annat utfört imaginära experiment.
PATAFYSIK. Pataphysic­al Institute Basel har under sin tid i Lovisa besökt några av stadens byskolor där man bland annat utfört imaginära experiment.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland