Östnyland

När längtan efter barn inte uppfylls

En kamratstöd­sgrupp för ofrivillig­t barnlösa har träffats regelbunde­t i Borgå sedan början av året.

- HeléN Kurri helen.kurri@ksfmedia.fi

Initiativt­agarna Katja Helenelund och Silja Vepsänrepo säger att gruppen fyller ett behov av att få prata om sina känslor och dela dem med andra i samma situation.

– Alla som berörs av barnlöshet, men inte har fått barn, är välkomna med i verksamhet­en för att få stöd, ge stöd och få diskutera frågor som gäller barnlöshet. Gruppen är tvåspråkig och vi träffas ungefär en gång i månaden, säger Katja Helenelund.

Barnlöshet är ett omfattande problem i Finland. Man räknar med att omkring 100 000 finländare är ofrivillig­t barnlösa. Simpukka-föreningen driver deras sak bland annat genom att sprida informatio­n, ordna kamratstöd i olika former och genom att aktivt ta del i samhällsde­batten. Mellan den 5 och 11 november uppmärksam­mas barnlöshet i den internatio­nella kampanjen European Fertility Week, som även Finland deltar i, främst genom Simpukka-föreningen.

– Barnlöshet är fortfarand­e något av ett tabu och ett ämne som är svårt att tala öppet om, men tack vare Simpukka-föreningen­s arbete har mycket förändrats under de 25 år som frågan har varit aktuell för mig. Det talas mer om barnlöshet i dag än tidigare. Föreningen har också bidragit till att det erbjuds kamratstöd på många orter. Man behöver inte bära sin sorg ensam, säger Silja Vepsänrepo.

När längtan efter barn inte blir uppfylld innebär det för många en livskris man måste hantera, och senare i livet kanske sorgen aktualiser­as på nytt när vänner börjar få barnbarn. Ofrivillig­t barnlösa upplever då igen ett utanförska­p, som många inte tänker på eller inser. Det skulle vara bra om folk skulle tänka mera på att barn och barnbarn inte är en självklarh­et för alla, önskar Katja och Silja.

– Det är ju klart att man ska få glädja sig över både sina barn och barnbarn, men fortfarand­e får barnlösa direkta frågor om barn och barnbarn som kan vara svåra att besvara.

Kamratstöd­sgruppen är öppen för barnlösa oavsett i vilket skede eller ålder man är. Långt ifrån alla känner till föreningen och det stöd som den erbjuder. Där skulle bland annat sjukvården mera aktivt kunna informera om föreningen­s verksamhet.

– Steget att gå med i en grupp är ibland väldigt stort, och kanske inte det första man tänker på när fertilitet­svården just har inletts. Men det är bra att veta var man ska hitta informatio­n och stöd, säger Katja Helenelund.

Till kamratstöd­sgruppen i Borgå är barnlösa från hela regionen välkomna, man har också deltagare från huvudstads­regionen. Träffarna är cirka två timmar långa. Kat-

ja Helenelund och Silja Vepsänrepo har egen erfarenhet av barnlöshet, och styr diskussion­en genom att kasta in frågor, men huvudsakli­gen löper diskussion­en fritt.

– Det är upp till var och en vad och hur mycket man berättar. Hittills har samtalen fokuserat mycket på känslorna som barnlöshet­en väcker. Det handlar mycket om att ventilera sorgen, men också helt praktiska frågor kring fertilitet­svården diskuteras, säger Silja Vepsänrepo.

Katja och Silja betonar föreningen Simpukkas betydelse när det gäller att förbättra villkoren för barnlösa och skapa mer öppenhet kring frågan.

– Tillgången till vård, möjlighete­rna för singlar och samkönade par att få vård med donerade celler inom kommunala vården och kamratstöd­et är några av punkterna på föreningen­s agenda som man jobbar aktivt med, säger Katja.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ERBJUDER KAMRATSTÖD. Katja Helenelund och Silja Vepsänrepo har tagit initiativ till en kamratstöd­sgrupp för ofrivillig­t barnlösa.
Foto: KristoFFer Åberg ERBJUDER KAMRATSTÖD. Katja Helenelund och Silja Vepsänrepo har tagit initiativ till en kamratstöd­sgrupp för ofrivillig­t barnlösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland