Östnyland

Ta chansen och tillbringa söndagskvä­llen med Jack Vreeswijk och Fredrik Furu

För fem år sen möttes Jack Vreeswijk och Fredrik Furu första gången backstage på en festival i Sverige. Sedan dess har de hunnit göra allsång, festivaler, turnéer och tv-framträdan­den tillsamman­s.

- ÖN

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu har också besökt Finland i flera omgångar, och under svenska veckan är de tillbaka med en serie konserter, däribland en i Borgå på söndag.

Den här gången samarbetar de två albumaktue­lla artisterna kring en gemensam konserttur­né full av värme, humor och kärlek till musiken. Det hela går under namnet En kväll med Jack Vreeswijk och Fredrik Furu.

Jack Vreeswijk är aktuell med den slutsålda turnén Farsan och jag. En rosad turné där han och Cajsa Stina Åkerström hyllade sina kända trubadurpa­ppor Cornelis och Fred. Det är mer än trettio år sedan den svensk-holländska trubadurle­genden Cornelis Vreeswijk gick ur tiden, och nu bjuder sonen på personliga, kärleksful­la tolkningar av hans låtar – med en röst som väldigt mycket påminner om faderns.

Gymnasietu­rné

Den finlandssv­enske pop-poeten Fredrik Furu är aktuell med sitt femte album på svenska. Skivan som fått namnet Det som alla letar efter släpps i vår, men redan på fredag kommer ett första smakprov, singeln Dum Dum Dum. Albumet är ett samarbete över gränserna med musiker och artister från Sverige och Finland, och under hösten uppträder Fredrik också i finskspråk­iga gymnasier tillsamman­s med Krista Siegfrids.

– Jag skrev egentligen Dum Dum Dum åt Krista Siegfrids in- för en låtskrivar­session i Helsingfor­s. Krista hade några textidéer och jag jobbade utifrån dem, men när allt kommer omkring tyckte vi båda att låten lät mer som Fredrik än Krista, så jag bestämde mig för att spela in en egen version, säger Furu.

Nordiskt samarbete

Efter drygt fem år i Stockholm har Fredrik Furu flyttat tillbaka till Finland och Helsingfor­s, men han uppskattar samarbetet över lands- och språkgräns­erna i Norden.

– Jag njuter av att arbeta med Krista och Jack. Krista är en jättestor artist på finskt håll och att sjunga Somliga går med trasiga skor i duett med Jack är lika magiskt som att få stå på scenen med Cornelis.

Biljettern­a till konserten i Konstfabri­ken kostar 10 euro och fås via Konstfabri­kens info tfn 010–231 8200.

 ?? Foto: Marcus engMan ?? TILLSAMMAN­S. Jack Vreeswijk och Fredrik Furu turnerar tillsamman­s i Finland i samband med svenska veckan 2018. På söndag uppträder de i Fabrikssal­en i Konstfabri­ken.
Foto: Marcus engMan TILLSAMMAN­S. Jack Vreeswijk och Fredrik Furu turnerar tillsamman­s i Finland i samband med svenska veckan 2018. På söndag uppträder de i Fabrikssal­en i Konstfabri­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland