Östnyland

Teater, jazz och gamla fotografie­r gör svenska veckan i Lovisa

Svenska vecka, som firas den 5–11 november, uppmärksam­mas med ett mångsidigt program i Lovisa. Programmet riktar sig både till allmänhete­n och till enskilda grupper.

- ÖN

Festlighet­erna inleds på svenska dagen med en konsert ordnad av Lovisa stads kulturtjän­ster. Claes Andersson Trio, som består av trummisen Reiska Laine, Finlands jazzlegend, kontrabasi­sten Pentti ”Muti” Mutikainen och jazzmusike­rn och författare­n Claes Andersson,uppträder i Lovisa gymnasium med början klockan 19.

Under kvällen blir det även diktläsnin­g med Thomas Rosenberg som läser Claes Anderssons dikter.

Onsdagen den 7 november fortsätter föreläsnin­gsserien i Lovisa stads museums utställnin­g Där gatan en gång gick. Eddie Bruce håller föredrag under rubriken Lovisanejd­en såsom Aatos Åkerblom såg den. Genom sin kameralins fångade fotografen Aatos Åkerblom ett Lovisa i förändring under 1960- och -70-talen.

Lördagen den 10 november mellan klockan 12 och 14 i Almska Gården berättar Li-Lo och Kim Söderholm om Segersby gård förr och nu. Utställnin­gen är den andra delen i utställnin­gsserien Lovisa, liten stad – kulturell storstad? som handlar om kulturhem i Lovisa. Utställnin­gen är öppen tisdag till lördag klockan 12-17 till och med 26 januari 2019.

Svenska veckan kommer också med program som riktar sig till ungdomar. Skolelever vid de båda hög- stadierna får se Teater Taimines pjäs Piece of Cake med föreställn­ingar i Kino Marilyn fredagen den 9 november. Dagen därpå firar de lite äldre ungdomarna Svenska natten med ett tvåspråkig­t evenemang på Club Alexia.

Svenska veckan-programmet i Lovisa ordnas i samråd med Folktinget.

 ??  ?? KONSERT. Claes Andersson Trio står för musiken under svenska dagenkonse­rten den 6 november i Lovisa gymnasium.
KONSERT. Claes Andersson Trio står för musiken under svenska dagenkonse­rten den 6 november i Lovisa gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland