Östnyland

Valkom hall byter ägare

Lovisafull­mäktige debatterad­e och röstade, men godkände förslaget att sälja aktierna i Valkom Hall. Alternativ­et var att försätta bolaget i konkurs. Suomenlahd­en telakka säljer också sina aktier.

- StIna JäderholM stina.jaderholm@ksfmedia.fi Max nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Nu är det klart, både Lovisa stad och varvet Suomenlahd­en telakka säljer sina aktier i bolaget Valkom Hall, för sammanlagt två euro.

Tolkkisten Kiinteistö­kehitys Oy som ägs av företagare­n Reijo Wuorio köper aktierna och har lovat satsa nästan två miljoner på hallen och hamnområde­t. Varvet hoppas på ett hyreskontr­akt på 30 år.

– Jag är glad att vi hittade en lösning, säger Jukka Jaatinen på Suomenlahd­en telakka. Nu kan vi garantera arbete åt våra anställda och underlever­antörer.

Fullmäktig­e inledde på onsdagskvä­llen behandling­en av ärendet med decimerad styrka. Fullmäktig­emedlemmar­na Arja Isotalo, SDP, och Tom Liljestran­d, SFP, anmälde båda jäv eftersom de är styrelseme­dlemmar i Lovisa Hamnfastig­heter Ab. Endast Isotalo hade en suppleant på plats.

Under diskussion­en föreslog Kari Hagfors, Centern, att ärendet borde remitteras för ny behandling. Han ansåg att en försäljnin­g av stadens aktier för en euro är en mycket dålig affär för staden och att man kunde klassifice­ra försäljnin­gen som förtäckt företagsst­öd.

Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom fick ge en lång förklaring till varför han har föreslagit försäljnin­g, något som enligt honom är den absolut vettigaste vägen ut ur den besvärliga situatione­n. Han förundrade sig också över att Hagfors nu reagerar så starkt på tillvägagå­ngssättet när det var han själv som presentera­de köparen, företagare­n Reijo Wuorio, för staden.

Efter stadsdirek­törens förklaring röstade fullmäktig­e om remitterin­gsförslage­t, som förkastade­s med siffrorna 30 mot 2, och två nedlagda röster.

Efter det kunde ett enhälligt fullmäktig­e godkänna aktieförsä­ljningen.

Suck av lättnad

Suomenlahd­en telakkas aktier i Valkom Hall säljs också till Wuorio, för en euro. Efter två svåra år hoppas varvets Jukka Jaatinen på en bättre framtid i Valkomhamn­en i Lovisa.

Varvet kommer att skriva ett kontrakt på 30 år med den nya ägaren till Valkom Hall, säger Jaatinen. Han drar en suck av lättnad efter Lovisafull­mäktiges beslut.

– Jag är glad att vi hittade en lösning. Varvets nio anställda och underlever­antörerna är också glada, nu kan vi garantera dem arbete. Huvudsaken är att vi kan fortsätta vår verksamhet.

– Den nya ägaren har lovat se till att vi snart kan ha tillgång till hela varvsfälte­t, hittills har vi kunnat utnyttja bara ungefär 40 procent av ytan, säger Jaatinen. Att den nya ägaren tar över leder också till att vår verksamhet blir mer trovärdig i våra kunders ögon. Nu står vi på en stadig grund.

Suomenlahd­en telakka, som fram till 2017 hade sin verksamhet i Tolkis i Borgå och hette Tolkkisten telakka, har ett bra och fungerande samarbete också med de andra aktörerna i hamnen i Valkom, berättar Jaatinen.

– Här finns många bolag som vi kan samarbeta med, både genom att låna av varandras yrkeskunni­ga arbetskraf­t och att dela på maskinpark­en.

Intresse för samma tomt

Jaatinen ser framtiden an med tillförsik­t även om de senaste åren har varit kämpiga. Ännu våren 2017 löpte allt som smort, Lovisa stad tog emot det nya företaget med öppna armar, men efter det har det varit många motgångar.

– Man kan säga att vårt varv förlorat mest på allt rådd med hallen, över 600 000 euro, säger Jaatinen.

Tolkkisten Kiinteistö­kehitys och tidigare Tolkkisten telakka har inte tidigare haft någon business tillsamman­s. Däremot kan man säga att de har haft ett stort intresse för samma tomt i Tolkis hamn.

Det var nämligen den tomt som först hade reserverat­s för Miljöcen- tralens oljebekämp­ningscentr­al som Jaatinen hade velat använda för att kunna utvidga sin verksamhet i Tolkishamn­en. Det gick staden inte med på, men sålde senare samma tomt till Konevuori Oy, som tidigare ägdes av Reijo Wuorio.

Många bekymmer

Bakgrunden till försäljnin­gen är att Valkom Hall Ab kan undvika konkurs om ägarna säljer sin andel för en symbolisk summa. Med arrangeman­get vill man behålla jobben och hyresintäk­terna. Köparen är villig att ta över skulderna, däribland ett banklån på 1,25 miljoner euro.

– Han förbinder sig också till att hyra ett större område i hamnen och att investera omkring 300 000 euro i marken. Det är en betydande satsning. Han lägger ner ett par miljoner euro på det här, säger stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom.

Stadens andel i Valkom Hall Ab är 600 aktier, eller 24 procent. De 175 000 euro som staden investerad­e i samband med aktieköpet går förlorade.

Det har varit en del bekymmer i samband med bolaget och hallen, byggnadsti­llsynen satte bland annat i somras stopp för byggarbete­na, på grund av brister i bygglovet. Hallen är också för stor – något man löste med ett undantagst­illstånd.

I juni skrev Loviisan Sanomat att bolaget hade obetalda hyror på omkring 200 000 euro till Lovisa hamnfastig­heter Ab som ägs av staden.

I slutet av 2017 hade Suomenlahd­en Telakka krav på staden för omkring 500 000 euro på grund av att tomten inte var i utlovat skick och därmed orsakade förseninga­r

 ?? Foto: Mika Mykkänen ?? JÄTTETRUCK. Jukka Jaatinen i Valkom hamn. Bakom honom varvets stora lyfttruck som kan lyfta också stora fartyg, upp till 670 ton.
Foto: Mika Mykkänen JÄTTETRUCK. Jukka Jaatinen i Valkom hamn. Bakom honom varvets stora lyfttruck som kan lyfta också stora fartyg, upp till 670 ton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland