Östnyland

Anonym rekryterin­g föreslås i Sibbo

Varken namn, kön eller ålder ska i framtiden kunna ha någon inverkan på vem som kallas till arbetsinte­rvjuer i Sibbo. Det här syftet med den fullmäktig­emotion som lämnades in på måndagen.

- OSkAr SkOgberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Motionen som skrivits av Henrik Möller lämnades in av SFP:s fullmäktig­egrupp. Möller räknar ändå med att initiative­t får stöd även över partigräns­erna eftersom det handlar om ett angeläget och verkligt problem.

– Det finns flera exempel som visar på att ifall man har ”fel” namn eller ”fel” ålder så är det mycket svårt att komma genom det första nålsögat som handlar om att bli kallad till en arbetsinte­rvju. Under hösten gjordes det ett test i Finland där kända personer sökte jobb med sin egna cv men med romska namn. Ingen av dem ens fick gå på intervju.

Möller som har danskt-finskt medborgars­kap kan berätta om ett annat uppmärksam­amt test som gjordes av ingenjörsf­öreningen i Danmark för några år sedan.

– Det råder brist på ingenjörer i landet men trots det går många utbildade ingenjörer med utländska namn arbetslösa. I testet skickade en ingenjör som talade flytande danska och var uppvuxen i Danmark men hade ett arabiskt namn först in en ansökan under sitt riktiga namn. Det gav inget resultat men när han sedan skickade in samma ansökan och använde ett typiskt danskt namn så blev det napp direkt.

Anonym rekryterin­g kan se lite olika ut men handlar i vanliga fall om att arbetsgiva­ren får veta de arbetssöka­ndes namn, ålder, kön och vid vilken läroinrätt­ning de fått sin utbildning först då de kommer till en arbetsinte­rvju. Beslutet om vem som kallas till intervjuer tas enbart utifrån de ansökandes cv. Möller anser att man genom att införa anonym rekryterin­g i Sibbo kan utesluta risken för att det är några andra fakto- rer än den formella kompetense­n som spelar in.

– Man kunde åtminstone införa anonym rekryterin­g på försök. Det kostar ingenting.

I Helsingfor­s godkände fullmäktig­e på onsdagskvä­llen en motsvarand­e motion om att övergå till anonym rekryterin­g och även i Vanda finns liknande planer. För några år sedan prövades anonym rekryterin­g i Esbo och för några dagar sedan lämnade fullmäktig­eledamot Simon Elo (Blå) in en motion om att staden permanent borde införa anonym rekryterin­g.

Hur det går med motionen i Sibbo torde klarna under våren.

”Aldrig säga aldrig”

I Borgå säger stadens personalch­ef Anu Kalliosaar­i att frågan om anonym rekryterin­g ibland kommit upp till diskussion men att man hittills inte gått in för något konkret försök.

– Men man ska aldrig säga aldrig. Det kan hända att vi någon gång prövar på anonym rekryterin­g när det gäller till exempel stadens sommarjobb.

Via medierna har hon läst om fall där arbetssöka­nde diskrimine­rats på grund av till exempel etniskt ursprung, hon tror ändå inte att det finns risk för något sådant i stadens rekryterin­g i nuläget heller. Så anonym rekryterin­g skulle enligt henne inte göra någon skillnad.

– Anonym rekryterin­g innebär ju att vi inte skulle se de ansökandes namn och utseende när vi väljer vem vi kallar på intervju. Men vi rekryterar ju inte någon utan arbetsinte­rvju och i det skedet får vi ju i vilket fall som helst all informatio­n om den arbetssöka­nde. För oss spelar det ingen roll vad de arbetssöka­nde heter eller hur de ser ut, det enda som avgör är hurudan utbildning och arbetserfa­renhet man har. Det finns just nu en trend där arbetssöka­nde bifogar en bild på sig själv i ansökninge­n men det påverkar inte en möjlighete­r att få jobb.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland