Östnyland

Barn och äldre får sitt i Sibbobudge­t

Fullmäktig­e i Sibbo godkände på måndagen budgeten för nästa år. Planeringe­n av skolorna i Söderkulla och Tallmo försnabbas, hemvården får ett tilläggsan­slag liksom också lättrafikl­eden Nickby-Söderkulla.

- ÖN

Sibbofullm­äktige har behandlat och godkänt budgeten för år 2019 och ekonomipla­nen för åren 2019–2021.

Fullmäktig­e gjorde en del ändringar i kommunstyr­elsens ursprungli­ga förslag och beslutade bland annat att öka anslaget för att utveckla näringsliv­sverksamhe­ten.

Social- och hälsovårds­utskottets anslag höjdes också med 200 000 euro bland annat för att trygga en högklassig hemvård. Därutöver reserveras ett anslag för att planera en gång- och cykelväg mellan Nickby och Söderkulla nästa år. Planeringe­n av Söderkulla skola och Talman koulu ska försnabbas.

Positivt resultat

Utifrån budgeten skulle resultatet för år 2019 bli cirka 0,1 miljoner euro positivt. Också åren 2020 och 2021 förväntas resultaten bli positiva. Kommunalsk­attesatsen hålls kvar vid 19,25 procent år 2019 medan fastighets­skattesats­en för obe- byggda byggplatse­r på detaljplan­eområden höjs från 5,0 procent till 6,0 procent.

– Fullmäktig­e fattade igen ansvarsful­la beslut om budgeten i god anda, säger fullmäktig­eordförand­e Heikki Vestman. Fullmäktig­eledamöter­na höll fast vid att tjänsterna ska utvecklas utan att skattesats­en höjs. Trots tillväxttr­ycket måste vi komma ihåg att kommunen i första hand finns till för sina nuvarande invånare.

Ökande behov av service

Behovet av service ökar i takt med befolkning­stillväxte­n.

Personalst­yrkan inom social- och hälsovårds­tjänsterna ökar inom rådgivning­en och hemvården för äldre för att fylla de behov som uppkommer när både invånarna och antalet äldre kommuninvå­nare ökar. Mer resurser får också heldygnsvå­rden för äldre och närstående­vården. Sibbobor med funktionsn­edsättning erbjuds fler möjlighete­r att välja boendeserv­ice. Arbetet med att förbättra småbarnspe­dagogikens och undervisni­ngens kvalitet fortsätter bland annat med hjälp av projektfin­ansiering. Skolornas och daghemmens kapacitet, funktional­itet och säkerhet säkerställ­s. Samtidigt utvecklar man dem till mångsidiga lärmiljöer.

Tallmo och Söderkulla

Småbarnspe­dagogiken får en ny lokal i det nya daghemmet på Nickby Hjärtas område. Arbetet med att bygga ut och ändra Sipoonlahd­en koulu fortsätter. Därtill fortsätter planeringe­n av en ny skola i Tallmo år 2019, och planeringe­n av Söderkulla skola inleds år 2019. Ett hobbypass och en kulturstig som riktas till eleverna är nyheter för 2019. Därtill blir den förnyade idrottspar­ken i Söderkulla färdig nästa år.

Tonvikt på servicebyg­gande

Investerin­garna är många nästa år, och huvudvikte­n ligger på servicebyg­gande. Därtill investerar man i att bygga infrastruk­tur. Till exempel gatuentrep­renaderna i Nickby centrum blir färdiga. I Söderkulla färdigstäl­ls Arbetsplat­sgatan, korsningen vid Lidl och detaljplan­eområdet Stenkulla, och i Nickby byggs en rondell och anslutning­sparkering vid Mårtensbyv­ägen. Även gång- och cykelvägen mellan Nickby och Nissbacka tas i användning 2019.

Målet med planläggni­ngen är en god planreserv och ett mångsidigt tomtutbud. De projekt som blir färdiga under år 2019 är till exempel detaljplan­en för det boendeinri­ktade området i Tallmo, första skedet av egnahemsom­rådet i Danielsbac­ka i Massby och planen för bostadsomr­ådet norr om Söderkulla gård som ger möjlighet till egnahemsto­mter och höghustomt­er nära ån.

År 2019 inleds arbetet med att förnya generalpla­nen för hela Sibbo.

Inom trafikplan­eringen utarbetas riktlinjer för parkeringe­n i Sibbo utifrån bland annat den respons som man fått av invånarna.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ljusa utsikter. Sibbo viker medel bland annat för äldre i nästa års budget.
Foto: KristoFFer Åberg ljusa utsikter. Sibbo viker medel bland annat för äldre i nästa års budget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland