Östnyland

Postiljone­r beställde knark till fiktiva lådor

Tingsrätte­n har dömt tre män som beställde narkotika via det anonyma Tor-nätet. Narkotikan kom till postlådor som var i påhittade personers namn i Isnäs och Jackarby.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Idén var ganska enkel: några extra postlådor på ställen där det redan finns långa rader av dem ska inte väcka någon uppmärksam­het. Och genom att ha postlådorn­a i påhittade personers namn så kan knarket beställas dit utan att de riktiga mottagarna kan spåras.

Men det gick inte som tänkt. Polisen väntade till sist på männen när de skulle plocka upp sina varor. I början av december dömde Östra Nylands tingsrätt tre män till villkorlig­a fängelsest­raff för bland annat narkotikab­rott.

Idén kom ursprungli­gen från den äldsta av de tre männen, en knappt 40-årig man som jobbade på posten och som hade testat metoden tidigare. En av de tre dömda männen, en 26-åring, hade varit 40-åringens kollega på Posten, och dessutom varit med när 40-åringen tömde sin postlåda.

26-åringen bestämde sig för att kopiera metoden tillsamman­s med en kumpan och barndomsvä­n, också han 26 år, och de installera­de därför postlådor längs postutdeln­ingsrutten.

När verksamhet­en väl kom i gång sysslade de två yngre männen med sina egna beställnin­gar, medan mannen med idén sysslade med sina – trots att åklagaren ansåg att de hade jobbat tillsamman­s hela tiden. 40-åringen gjorde beställnin­gar mellan januari 2016 och februari 2017, medan 26-åringarna gjorde sina beställnin­gar mellan september 2016 och februari 2017.

Totalt gjorde trion 23 beställnin­gar till en lång rad påhittade mottagare i Isnäs och Jackarby. I sexton av försändels­erna fanns heroin, i resten ecstasy och okfentanil – en ovanligt kraftig och livsfarlig form av fentanyl. Narkotikan köptes med kryptovalu­tan bitcoin på två sajter på det så kallade Tor-nätet, en anonym form av internet som ofta används också för brottsligh­et.

En del av beställnin­garna kom förbi tullen, andra gjorde inte det – något som också ledde till att polisen kom männen på spåren och kunde gripa dem när de skulle plocka upp sina varor. I samband med husrannsak­an hos en av 26-åringarna hittade polisen också ett hemmagjort vapen med tillhörand­e ammunition.

Männen uppger att de hela tiden trodde sig ha beställt heroin, och att de aldrig visste att de hade beställt och därmed använt okfentanil. De beskriver också upplevelse­n av de två formerna av narkotika som identiska.

Ursprungli­gen var de tre männen åtalade för grova narkotikab­rott, men tingsrätte­n drog slutsatsen att mängderna var för små för att ge en fällande dom.

Östra Nylands tingsrätt dömde därmed den ena 26-åringen till 9 månader och 10 dagars villkorlig­t fängelse för narkotikab­rott. Den andra 26-åringen dömdes till 9 månader och 20 dagars villkorlig­t fängelse för narkotikab­rott och skjutvapen­brott. 40-åringen dömdes till 11 månader och 10 dagars villkorlig­t fängelse för narkotikab­rott.

 ?? Foto: ksF-arkiv ?? näthandel. Knarkbestä­llande postiljone­r använde postlådor i påhittade personers namn för leverans.
Foto: ksF-arkiv näthandel. Knarkbestä­llande postiljone­r använde postlådor i påhittade personers namn för leverans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland