Östnyland

Slutkämpat om operatione­rna

Majoritete­n av HUS-fullmäktig­e röstade ner SFP:s förslag om att först göra konsekvens­bedömninga­r och därefter ta slutligt beslut om de gynekologi­ska operatione­rna vid borgå sjukhus.

- Stina jäderholm

Budgeten för HUS, Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, klubbades igenom på torsdagen i Helsingfor­s. Otto Andersson, Lovisa, höll ett anförande vid fullmäktig­emötet på SFP-gruppens vägnar och föreslog att HUS innan man förverklig­ar styrelsens beslut om att lägga ner de gynekologi­ska operatione­rna vid sjukhusen i Borgå och i Ekenäs skulle låta göra en konsekvens­bedömning.

– Jag föreslog att man gör en bedömning av de eventuella indragning­arnas konsekvens­er med avseende på språk, kön och region. Förståelse­n för regionerna är inte stor i de stora nyländska kommunerna, säger Andersson. Om det visar sig att konsekvens­erna blir negativa skulle styrelsen behandla ärendet på nytt.

Fullmäktig­e röstade om förslaget, som förföll. Rösterna föll 977–112. Alla SFP:are i fullmäktig­e röstade för Otto Anderssons förslag.

– Vi blev i minoritet med en mycket symbolisk sifferseri­e, säger han.

Att rösterna är så många beror på att de nyländska kommunerna tilldelas röster enligt storlek. Lovisaleda­möterna har till exempel 4 röster medan Helsingfor­sledamöter­na har 59 röster.

Fullmäktig­eledamöter­na från Borgå och från Lovisa röstade med SFP. Det innebär att SDP:arna Arja Isotalo, Lovisa, och Tapani Eskola, Borgå, röstade för Anderssons förslag. Av representa­nterna för Sibbo och Lappträsk var det endast SFP:arna som röstade med minoritete­n. Ari Oksanen, Saml från Sibbo och Ulla Onnila, Cent från Lappträsk röstade med majoritete­n och för en indragning av operatione­rna.

– I övrigt fick vårt förslag nog en del understöd från de mindre kommunerna, säger Andersson. Däremot är förståelse­n för regionerna­s behov inte stor i de stora kommunerna.

– Det färska beslutet är en fortsättni­ng på centralise­ringstrend­en, både nationellt och inom HUS. Vi i regionerna vill att våra sjukhus ska ha ett brett utbud av tjänster.

Det här slaget är förlorat och nu vill Andersson se framåt.

– Vi måste jobba för att utveckla vårt sjukhus. Om det finns behov, och det är jag rädd att det gör, är vi beredda att försvara sjukhuset också i framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland