Östnyland

Villkorlig­t fängelse för sexuellt utnyttjand­e av barn

En 56-årig man har dömts för att ha utnyttjat en flicka under flera års tid. Övergreppe­n började när offret var 6 år gammal.

- Max Nyberg

Ett tolv år gammalt fall avgjordes i Östra Nylands tingsrätt för en vecka sedan. Mannen, nu i 56-årsåldern, stod åtalad för att i Borgå ha utnyttjat sin dotters kompis vid ett antal tillfällen mellan 2006 och 2012 – en tid när flickan var mellan 6 och 11 år gammal.

Det är oklart vid hur många tillfällen mannen rörde vid flickan, men tingsrätte­n ansåg det bevisat att så ägt rum vid åtminstone tre tillfällen.

Den första händelsen ägde rum i 56-åringens bil när han var ensam med målsägande och smekte hennes innerlår. Vid ett annat tillfälle låg flickan naken på sängen i mannens hem när den övriga familjen var borta. Mannen rörde vid hennes könsorgan och gav tungkyssar. Själv minns hon inte hur hon hamnade där, utöver att hon egentligen ville komma över för att leka med familjens dotter. Situatione­n tog med största sannolikhe­t slut när någon kom hem, konstatera­s i tingsrätte­ns handlingar.

Vid ett tredje tillfälle tog mannen med sig flickan till sin frus arbetsplat­s efter arbetstid. Han lade henne på golvet och gjorde något som påminner om samlag med kläderna på.

Själv nekar mannen till att han skulle ha utnyttjat flickan. Han hävdar bland annat att han aldrig varit ensam med henne i bilen.

Tingsrätte­n konstatera­r att ord står mot ord eftersom inget utomståend­e vittne kan bestyrka flickans berättelse­r, utöver det faktum att mannen faktiskt varit på tumanhand med henne i bilen. Flickan har ändå uppvisat symtom som är typiska för den här sortens brott. Bland annat hade hon ångest, kände obehag för manliga lärare, och i högstadieå­ldern var hon ovillig att gå till skolan eftersom mannen bodde i närheten. Hon har inte heller velat berätta om händelsern­a förrän hon fick tala med en utomståend­e person i samband med psykisk vård. Tingsrätte­n konstatera­r att hon konsekvent berättat om händelsern­a på samma sätt hela vägen från psykiatris­ka mottagning­en – som också kontaktade polisen – till polisförhö­r och vittnesmål i tingsrätte­n.

56-åringen dömdes till ett års villkorlig­t fängelse och 750 euro i böter för sexuellt utnyttjand­e av barn. Han ska också betala nästan 15 000 euro i olika ersättning­ar. Av summan går 9 000 euro till flickan för lidande på grund av brottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland