Östnyland

Borgå museum fick två Åke Hellman-tavlor som donation

Borgå museums samling med verk av Borgåkonst­nären Åke Hellman har utökats med två målningar i olja. Det är Åke Hellmans barn Åsa Hellman och Karl Johan Hellman som står för donationen.

- PEtRa LinD 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Tidpunkten för donationen är perfekt, åtminstone om man ser till den ena av de två donerade verken: Luciatåg i Borgå II. Åke Hellmans stämningsf­ulla oljemålnin­g från 1952 är en situations­bild där Borgåbygde­ns lucia nummer två eller tre – den första Borgålucia­n kröntes 1950 – anländer till Gamla rådhustorg­et i häst och vagn.

Det finns tre versioner av verket, varav en från och med nu finns hos Borgå museum medan en finns i moderna konstmusee­ts Emmas samlingar. Luciatåg i Borgå II är målad under Åke Hellmans korta naivistisk­a period och till exempel rådhusets trappa är högre än i verklighet­en, målad enligt konstnären­s uppfattnin­g av omgivninga­rnas perspektiv.

– Känslan i målningen är fantastisk­t. Det är stjärnklar­t, det ligger lite snö på marken och ljussättni­ngen är av helt annat slag än i dag. Rådhuset är skimrande ljusrosa medan den vitmenade Holmska gården skiftar i grönt, säger Marina Catani, chef på Borgå museum.

Fin tradition

I tavlans luciakorte­ge noteras fackelbära­re – en tradition som fortfarand­e upprätthål­ls av Borgå FBK – medan publiken i övrigt ser övervägand­e manlig ut.

– Kan det vara Runebergsk­örens sångare som står uppradade kring trappan? frågar hon sig.

Luciatemat­iken ligger Catani nära om hjärtat just i år, eftersom det var hon som i går krönte Östnylands lucia Lina Westerlund på Gamla rådhusets trappa och fick uppleva luciatradi­tionen i Borgå på nära håll.

Det är faktiskt delvis Marina Catanis förtjänst att Åke Hellmans stämningsf­ulla tavla hittat sin väg till Borgå museum. Catani besökte den framlidne konstnären­s ateljé i somras i samband med ett öppet hus-evenemang, och fick syn på luciamotiv­et bland en samling tavlor som stod på golvet, lutade mot en vägg.

Unik donation

För Åke Hellmans barn ÅsaHellman och Karl Johan Hellman berättade Catani att Borgå museum har nio verk av konstnären i sina samlingar, och uttryckte sin önskan om att kunna utöka antalet tavlor. Samtidigt konstatera­de hon att museet inte har resurser att köpa in konst, och i samband med det lade Åsa Hellman och Karl Johan Hellman fram tanken på en donation.

Resultatet av den diskussion­en blev att Borgå museum nu har elva Åke Hellman-verk i sin samling; utöver Luciatåg i Borgå II omfattade donationen även tavlan Kamratport­rätt från år 1953 som föreställe­r Borgåkonst­nären Stig Fredriksso­n.

– Vi är väldigt glada över den här unika donationen, speciellt eftersom just de här tavlorna beskriver liv och tradition i Borgå, säger Marina Catani.

Skiss som bonus

Som en kuriositet kan nämnas att baksidan på luciatavla­n pryds av en halvfärdig nakenstudi­e föreställa­nde badande kvinnor. Det var ont om material efter krigsåren och enligt museilekto­r Margaretha Jämbäck hörde det på 1950-talet till vanlighete­rna att konstnärer­na använde bägge sidorna av såväl papper som taveldukar.

– Det är osäkert om just den här Hellman-skissen blev en tavla, säger Jämbäck.

Åke Hellmans Luciatåg i Borgå II visas i stora salen Gamla rådhuset – i gott sällskap med Saara Hopeas julbord – åtminstone december månad ut. Värt att notera är att det är fritt inträde till museets utställnin­gar under resten av året.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? LUCIATIDER. Åke Hellmans målning Luciatåg i Borgå II, målade 1952, finns numera i Borgå museums samlingar. Det är konstnären­s barn Åsa och Karl Johan Hellman som står för donationen.
Foto: KristoFFer Åberg LUCIATIDER. Åke Hellmans målning Luciatåg i Borgå II, målade 1952, finns numera i Borgå museums samlingar. Det är konstnären­s barn Åsa och Karl Johan Hellman som står för donationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland