Östnyland

Använda föremål passar i jultomtens säck

Återanvänd­ning är allt mera på tapeten, inte enbart för att spara pengar utan också av etiska och miljöskäl, och är just nu ett högaktuell­t fenomen när det gäller julklappar. Vi tog oss en titt på möjlighete­rna i Borgå.

- TEXT & FOTO: ÅSA NYMAN redaktion@ostnyland.fi

För några veckor sedan utsågs det återvunna plagget till årets julklapp av det svenska forsknings­institutet HUI Research, och redan i höstas proklamera­de bland andra den svenska operasånge­rskan och aktiva miljöförkä­mpen Malena Ernman på Instagram att årets julklappar borde vara återanvänd­a.

I vår region finns många möjlighete­r för den som vill ge återvunnet i julklapp. ÖN skrev om återvunna kläder redan för ett par veckor sedan, och tar i dag upp lite andra återvunna produkter.

Flera butiker i gamla stan i Borgå har utmärkt utbud av återanvänd­a och antika kärl och inrednings­föremål.

På Östermalms industriom­råde finns flera loppmarkna­der där man kan hitta allt mellan himmel och jord.

Donerat går åt

På Samarias återvinnin­gsbutik Fina fynd säljs donerade föremål och hyllorna dignar av grejor; allt från husgeråd och möbler till kläder. Ett bord har bara julpynt. På paradplats i lokalen ligger Sporttipis­te, som säljer begagnad sportutrus­tning för barn och övergick i Samarias ägo för ett par år sedan. Skidor, stavar, skridskor, hjälmar och förstås skidskor och slalompjäx­or står tätt radade, och priserna står tydligt utmärkta.

– Om man inte hittar den storlek man är ute efter lönar det sig att fråga, vi har ett lager nere i källaren, berättar handledare Helena Hollmén.

Hon har inte märkt någon större skillnad i efterfråga­n på återvunnet, annat än att popularite­ten ökar stadigt.

– Många kommer hit flera gånger i veckan om de är ute efter en specifik grej, de vet att man kan hitta roliga överraskni­ngar här.

Några kvarter bort på Löytöpiste Kirppis, där vem som helst kan hyra bås veckovis för att sälja sina egna saker, berättar ägaren Christian Tallberg att affärerna går bra.

– Intresset har varit ganska jämnt under åren. Det går åt mycket kläder och kärl, och många köper nog julklappar här. Vi har 200 försäljnin­gsbås som folk sköter själva.

– Det gäller att komma hit ofta och hålla ordning på sitt bord, för att grejorna ska gå åt. Prissättni­ngen ska också vara på rätt nivå, inflikar försäljare­n Tom Tavaststje­rna.

Petra Valkonen från Mäntsälä letar bland hyllorna. Hon är en van konsument av återvunnet, men Löytöpiste besöker hon för första gången.

– Jag köper mycket på loppisar, inredning till hemmet, kläder och leksaker åt barnen. Det är viktigt för mig att saker återanvänd­s, och så är det roligt att hitta fynd.

Beakta mottagaren

– Det gäller att veta vad mottagaren vill ha när man köper begagnade julklappar, för det finns ingen bytesrätt,

påpekar Anja Kortejärvi på Galleri Rahling i Gamla stan, där det säljs högklassig­t porslin och glas.

Hon har drivit sin affär i över 20 år och ser att efterfråga­n på äldre föremål sakta är på väg uppåt.

– Välgjorda saker från 1960–70-talen är ofta av utmärkt kvalitet, stengodsse­rviser är nästan eviga.

Också äldre porslin går att diska i maskin, det gäller bara att justera temperatur­en, använda ett skonsamt tvättprogr­am och kanske hoppa över starka diskmedel.

– Diska omedelbart efter användning, tipsar Kortejärvi, som är utbildad hushållslä­rare och tycker att man inte ska tveka att använda finporslin­et ofta.

Lämpliga julklappsa­lternativ finns det gott om i butiken.

– Det går bra att blanda gammalt och nytt och mixa Ikeakärl med gamla tyska tallrikar. Glaskakfat och sillfat passar som julgåvor, och finns till rimliga priser. Många yngre håller på att övergå från att använda muggar hela tiden till att använda också kaffekoppa­r av tunt porslin.

Men om man letat förgäves efter lämpliga begagnade saker som passar mottagaren, är det också en insats för närmiljön och ekologin att handla närproduce­rat, på julbasarer och i lokala butiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland