Östnyland

Kära prydnader klär museets julgran

Borgå museums julgranstr­adition får en fortsättni­ng. Sedan 1986 har julstämnin­gen kommit till stora salen i Gamla rådhuset i form av en julgran, och det gör den också i år.

- Petra Lind

Det råder febril aktivitet i museets övre våning. December är en populär tid för grupper att besöka Borgå museum och under onsdagseft­ermiddagen – då gåvogranen från Henttala gård kläddes – var det fullsmocka­t med folk i rådhusets stora sal.

Någon passar på att fotografer­a museets julbord, som i år är dukat med vackra glaskärl i femtiotals­anda, formgivna av Borgådesig­nern Saara Hopea, medan någon beundrar Åke Hellmans tavla Luciatåg i Borgå II som museet precis fått som donation. Den största ivern hittar man ändå i knuten ut mot Rådhustorg­et – där håller ett tiotal av deltagarna i Borgå museums seniorverk­samhet på att klä granen.

Glänsande julgransbo­llar, äppelrundl­ar i rött och guld, pappersdek­orationer, halmprydna­der och vackra pärlband hängs på grenarna och ganska snart står granen i full julskrud – eller nästan i varje fall.

Längst upp på en A-stege balanserar Margaretha Weckström: Hon har precis fått stjärnan placerad i grantoppen. Varifrån kommer alla prydnader? – Vi har själva fått ta med julgransde­korationer och en del kommer från museet. Jag har hängt upp halmdekora­tioner som min mamma har tillverkat, säger hon och visar på några änglar, stjärnor och snöflingor i halm som dinglar på grenarna.

Weckström brukar delta i de månatliga sammankoms­terna för äldre om Borgå museum ordnar i Konkaronge­n i Holmska gården.

– Vi är ett gäng på tio-femton personer som är med varje gång. Ibland är vi flera om det är något speciellt på programmet, säger hon.

Julgranstr­aditionen på museet inleddes 1986, och sedan dess har granen dekorerats av en organisati­on, ett företag eller en privatpers­on från Borgå varje år.

Julgranen kan beundras i Gamla rådhuset. Den står tillsamman­s med museets vackert dukade julbord.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? JULStÄMnin­G. Margaretha Weckström siktar på grantoppen – nu ska stjärnan sättas på plats i museets julgran.
Foto: KristoFFer Åberg JULStÄMnin­G. Margaretha Weckström siktar på grantoppen – nu ska stjärnan sättas på plats i museets julgran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland