Östnyland

Årets Borgåbo fångar hemstadens charm på bild

Han lyckas fotografer­a gamla slitna motiv som får folk att dra efter andan av förtjusnin­g.

- HeLén KUrri

Namnet Niko Laurila är vid det här laget välbekant för de flesta Borgåborna. Hans bilder av stadens vackra vyer delas flitigt på sociala medier, och har även gjort Borgå känt långt utanför landets gränser.

Sedan 1977 har Borgå Juniorhand­elskammare utsett Årets Borgåbo, och i år tillfaller titeln Niko Laurila, född 1992.

I motivering­en sägs det att Laurila är en ung företagare, som har skapat sig ett yrke av sin hobby. Intresset för hans bilder har vuxit explosions­artat och tiotusenta­ls följer honom på sociala medier.

Inom ramen för sitt företag säljer Niko Laurila flera olika tjänster med fotografer­ing och video, och han filmar och fotografer­ar också från luften.

I en intervju för ÖN i fjol säger Niko Laurila att han fotografer­ar dagligen och har som mål att varje dag ladda upp en bild med Borgåmotiv i sociala medier.

Årets Borgåbo kan vem som helst bli som bor och verkar i Borgå. Hen har fått erkänsla och uppmärksam­het för sin insatser, och hen är känd i Borgå.

Sedan förra året har alla Borgåbor kunna nominera kandidater till titeln. Under tre veckor i november fick Borgå Juniorhand­elskammare in 22 förslag, bland vilka kammarens råd valde Niko Laurila. Förslagen kunde lämnas in via en blankett på nätet, och bland alla som deltog lottas en jullunch för två ut till Restaurang Brasserie L´amour.

En lista över alla Årets Borgåbor sedan 1977 hittar du på ostnyland.fi.

 ??  ?? Ser HeMStaden. Niko Laurila har slagit sig igenom som fotograf av bekanta Borgåmotiv men med ny touch.
Ser HeMStaden. Niko Laurila har slagit sig igenom som fotograf av bekanta Borgåmotiv men med ny touch.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland