Östnyland

Strömborgs­ka skolan har nått takhöjd

Tre skolor blir en då nya Strömborgs­ka skolan tas i bruk i januari 2020. Nu har skolan nått takhöjd och skolornas personal kan börja planera inredninge­n.

- Text Jannika Lindén 020 756 9627 jannika.linden@ksfmedia.fi Foto kriStoFFer Åberg kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

I den översta våningen i skolbygget håller byggarbeta­rna på att gjuta betonggolv­et, lägre ner i huset är det redan gjort. Nya Strömborgs­ka skolan blir på 7 330 kvadratmet­er och beräknas kosta 21,8 miljoner euro. Om ett år ska allt vara klart.

Ett enormt tält täcker den största huskroppen på byggarbets­platsen.

– Staden har en tid haft som princip att allt byggs under tak. Skyddstake­t sätts upp när betongdela­rna är klara och innan man börjar med isoleringe­n. När det riktiga taket är klart flyttas skyddstake­t sedan så det täcker följande del av bygget, säger projektche­f Tony Lökfors. Fasaden blir i grått tegel. – En del av skolan får en annan yta och där blir det mera färg, fastän det ännu är oklart hur och vilken färg det blir, säger Lökfors.

Förutom Strömborgs­ka skolan flyttar också Saxby skolas och Näse skolas elever in i den nya enhetsskol­an. Också den så kallade A-klassen i Gammelback­a skola flyttar till skolhuset liksom träningskl­assen vid Kvarnbacke­ns skola.

Hjärtat förbinder

Skolan består av fyra huskroppar som förbinds med vad Tony Lökfors kallas skolans hjärta, en luftig aula. På den breda trappan ska elever också kunna sitta.

– Skolan får två scener, en liten i aulan och en stor i gymnastiks­alen. Musikklass­en byggs så det finns tillträde till båda scenerna från klassrumme­t så man inte behöver släpa tunga instrument, säger han.

Huvudingån­gen kommer att finnas i andra våningen. Där finns också matsalen – fast den ska inte kalllas matsal.

– Det ska bli mera som en restaurang, vi vill satsa på trivsel. För tillfället är det en namntävlin­g på gång, eleverna får föreslå ett namn för matsalen och så tar inrednings­arkitekter­na vid och förverklig­ar utrymmet utifrån namnet, säger Strömborgs­ka skolans rektor Carola Wiksten.

För Strömborgs­ka skolans del innebär flytten till det nya skolhuset en verklig uppdaterin­g av undervisni­ngsutrymme­na och rektorn är nöjd. Den gamla skolan byggdes 1954.

– Vi får två klassrum färre än vi har nu, men betydligt smartare lösningar.

En del av klassrumme­n är fasta medan andra går att anpassa enligt behov, helt enligt dagens pedagogik.

På tredje och översta våningen i nybygget kommer biologisal­arna att finnas. Intill dem gapar just nu ett stort hål i betongvägg­en. Där ska det bli en dörr som leder ut till en takterrass.

– Gissa om vi är glada! Där kan huslig ekonomi odla örter och kanske

biologi ha egna odlingar, funderar Wiksten.

Sunt bygge

Sedan en tid går Borgå stad in för att mota fuktskador och inomhusluf­tproblem i grind redan i planerings­skedet. Strömborgs­ka skolan är ett så kallat Sunt hus-projekt. Det innebär att man tar hjälp av experter i hela byggproces­sen, ända från pla- neringsske­det, och noga ser över alla detaljer så att inga misstag ska uppstå. Under arbetets gång följer man kontinuerl­igt upp hur väl intäckt byggmateri­alet är, att konstrukti­onerna skyddas mot fukt och att lufttrycke­t blir det rätta.

– En värmekamer­a filmar väggarna så vi ser att isoleringe­n är rätt, och alla avlopp och dräneringa­r filmas också. Betongen mäts noga så vi vet att den håller, ger Tony Lökfors som exempel.

Förutom Lökfors, som leder projektet från Borgå stads sida, jobbar också en utomståend­e konsult med skolprojek­tet. De byggteknis­ka lösningarn­a, el-arbetena och VVS-tekniken övervakas av skilda övervakare.

– De ser till så allt byggs enligt de regler och lagar som finns. Målet är en sund och trygg byggnad, säger Lökfors.

Alla som jobbar på bygget har utbildats i vad som gäller. En expert gör regelbunde­t granskning­ar på byggarbets­platsen. Den senaste gjordes 10 december.

– Då granskades 158 ställen på bygget. Av dem var allt okej på 150 ställen medan man hittade 8 saker att förbättra, säger Lökfors.

Kostnadern­a för Sunt hus-övervaknin­gen är 15 000 euro för planeringe­n och 60 000 euro för övervaknin­g av att de överenskom­na arbetssätt­en följs.

Flytt om ett år

Rektor Carola Wiksten är glad över att bygget kommit så pass långt att det nu börjar vara dags att se över inventarie­r och vad man behöver för utrustning till den nya skolan.

– Vi har varit delaktiga hela planeringe­n. Nu bekantar vi oss med möbler, färger och material. Flexibla och föränderli­ga inlärnings­miljöer kräver en del av möblerna, säger hon.

Mest handlar det just nu ändå om att förbereda för att tre skolor ska bli en.

– Det är tre verksamhet­skulturer, tre elevgruppe­r och tre personaler som ska gå ihop och bilda en gemenskap. Det är många praktiska saker satt fundera på, säger Wiksten.

Den nya skolbyggna­den kan ta emot de nästan 500 eleverna i januari 2020, men skolorna slås ihop redan vid läsårets början hösten 2019.

– Hösten blir en utmaning, med klasserna 1–6 i baracker i Näse och Ströhös elever kvar i centrum.

Eleverna i Saxby skola flyttar också till barackerna i Näse redan på hösten – även om det inte är helt klart hur eleverna placeras eftersom det inte ryms fler baracker på Näse skolas tomt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HJÄRTAT. En luftig aula förenar de fyra huskroppar­na i skolan med varandra. Just nu är den största huskroppen täckt av ett skyddstak, allt för att undvika fuktproble­m i framtiden.RUNDTUR. Strömborgs­ka skolans rektor Carola Wiksten och kommunikat­ionsplaner­are Hanna Palo fick sig en rundtur på byggarbets­platsen.
HJÄRTAT. En luftig aula förenar de fyra huskroppar­na i skolan med varandra. Just nu är den största huskroppen täckt av ett skyddstak, allt för att undvika fuktproble­m i framtiden.RUNDTUR. Strömborgs­ka skolans rektor Carola Wiksten och kommunikat­ionsplaner­are Hanna Palo fick sig en rundtur på byggarbets­platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland