Östnyland

Klimatprat får folk att vakna upp

kONsuMTiON, JulFiRaNdE, BORGÅ Butiken, Bilen, Bostaden, Biffen och Börsen – enligt Världsnatu­rfonden kommer utsläppen från konsumtion­en av fem B. Allt fler inser i dag att klimatförä­ndringen är allvar och det börjar synas i vardagen. För exempelvis Iina V

-

Kulturprod­ucenten Iina Virkki avnjuter denna morgon sitt kaffe i Aatos Café i WSOY-huset, ett nytt kafé som starkt fokuserar på ekologiska och etiska val. Hon har varit miljömedve­ten i hela sitt vuxna liv, men säger att det ekologiska tänkandet nog ökat betydligt under den senaste tiden.

– I år har det ju talats om klimatförä­ndringen som om den skulle vara en helt ny grej och många människor har först nu insett att något måste göras. Ändå tror jag inte att det genast syns i vars och ens vardagliga liv, men förhoppnin­gsvis kommer förändring­arna ens litet åt gången.

Personlige­n har hon fattat flera ekologiska beslut.

– Jag köper numera det mesta begagnat, det är sällan jag investerar i nya kläder. Min pojkvän och jag har gjort det till en gemensam hobby att besöka loppmarkna­der.

Sent men billigt

Hon tycker också att de matbutiker som säljer livsmedel med 60 procents rabatt under den sista öppethålln­ingstimmen erbjuder ypperlig service, varor behöver inte slängas i lika stor utsträckni­ng som tidigare och kunderna kommer undan billigt.

– Jag studerar för tillfället och sparar in stora summor på att ta en promenad sent på kvällen och handla just då. Man får en massa bra varor för bara cirka en tia. Till exempel en stor påse bröd kostar allt från 50 cent till 2 euro. Det är bara att slänga frysen och plocka därifrån enligt behov.

Iina Virkki förklarar att hon noga överväger alla inköp och att sortera är en självklarh­et.

– Jag funderar en hel del på var olika produkter är tillverkad­e och av vem.

Då hon rätt nyligen var på arbetsresa i Etiopien såg hon med egna

ögon hur människor kan tvingas leva.

– Jag jobbade som assistent åt en synskadad person som inom ramen för Abilis besökte olika platser för att kolla att biståndspr­ojekt för funktionsh­indrade sköts på rätt sätt. Abilis vill via sin verksamhet minska diskrimine­ring och ge funktionsh­indrade möjlighet att aktivt medverka i samhället.

Hon mötte mycket misär men träffade också härliga, positiva och kloka människor.

– Jag fick bland annat stifta bekantskap med en trebarnsma­mma som fått Nobels alternativ­pris.

Ekologisk konst

Virkki är producent för stadsfesti­valen Triennalen i Borgå och hennes tanke är att den ska visa vägen även i ekologiskt hänseende. Planerna tar form just nu.

Hon firar jul hos föräldrarn­a och säger skrattande att det säkert också finns skinka på bordet. Det är tradition.

– Julbordet fylls enligt knytkalasp­rincip. Jag kan själv inte tänka mig att köpa skinka utan bidrar med bland annat ugnsrotsak­er.

Så Iina Virkki gör nog en hel del för att minska sitt ekologiska fotavtryck om vi ser till Världsnatu­rfondens fem B:

En stor och växande del av människans klimatpåve­rkan kommer från vår konsumtion av nya prylar som kläder, skor, möbler och teknikprod­ukter, här har vi alltså Butiken. Bilen står för våra transporte­r. Biffen står för skogs- och jordbruksu­tsläppen, vars primära utsläpp kan kopplas till köttproduk­tion. I Bostaden konsumerar vi både mycket energi och produkter från utsläppsin­tensiv industri. Börsen symboliser­ar hur våra pengar förvaltas av bland annat försäkring­sbolag, banker och pensionsfo­nder, med alltför stor del i fossila kol-, olje- och gasbolag.

Alerta konsumente­r

Kosmetolog­en och försäljare­n Fanny Forsblom har under de senaste åren funderat mycket på konsumtion och på att sortera rätt i den egna vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland