Östnyland

Sibbo fick nytt konstrum i det övergivna tvätteriet

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi FOTO: Kristoffer Åberg kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

Artborg 35 får en till dimension när galleriet Pesula öppnar dörrarna i januari. Den tidigare tvättstuga­n ska visa både utomståend­e och lokala konstnärer. Först ute är en utställnin­g av fransmanne­n Stéphane Rosse.

Det började som det kanske brukar: några tomma lokaler bara väntade på att någon skulle hitta på något. I det här fallet är det den gamla tvättstuga­n i Artborg 35 på gamla sjukhusomr­ådet i Nickby, och den som började drömma var föreningen Sibbo Konstnärer.

I januari äger den första utställnin­gen rum, då med fransmanne­n Stéphane Rosse. Därefter blir det månatligen nya namn som förevisas.

Samarbetar

Lokalerna ser ut som tvättstuga­n som de en gång var, med vita väggar och vitt kakel. Det har också varit tanken, och förhoppnin­gen är att den kommande konsten ska föra en dialog med såväl området som den gamla tvättstuga­n. Nu ligger här också byggmateri­al och verktyg eftersom man anlitat en galleribyg­gare för att sätta upp mellanvägg­ar och rätt sorts belysning – något som för övrigt inte ska bli en bestående lösning. Såväl väggar som draperier ska kunna flyttas för att ändra på utseendet enligt behov. Meningen är också att sätta in akustikpla­ttor och att ha småskaliga konserter.

Majbritt Huovila, som ansvarar för utställnin­garna från föreningen­s sida, säger att lokalerna visserlige­n fungerade som lager efter att tvättfunkt­ionerna flyttades bort.

– Det var tomma utrymmen som bara väntade på att fyllas, så vi ringde tekniska sidan på kommunen.

Samtalet bar frukt, och ganska fort ledde förslaget till ett samarbete där kommunen lånar ut lokalerna i utbyte mot föreningen­s arbetsinsa­ts. Meningen är nu också att sysselsätt­a en person som ansvarar för lokalerna.

– Den personen jobbar också vid artoteket, vilket betyder att öppethålln­ingstidern­a där blir bättre.

Katja Sågbom, kulturplan­erare på kommunen, påpekar att norra Sibbo egentligen inte har några utställnin­gslokaler, och att förslaget därför föll i god jord – och att beslutet därför klubbades igenom i ganska snabb takt i fritidsnäm­nden tidigare på hösten.

– Det är viktigt med ett levande kulturliv. Målet är att ha såväl lokala som utomståend­e konstnärer och att ha en profession­ell profil.

Meningen är också att utnyttja områdena utanför själva lokalerna, tillägger Huovila.

– Vi ska finnas också utomhus så att lokalerna är öppna, som en process i sig.

Ingen vinst

Galleriet Pesula är tänkt att vara icke-vinstdriva­nde, och därför är målet också att konstnärer­na inte betalar någon hyra för att ställa ut, åtminstone i början.

– Vi får tänka om ifall det inte fungerar. Men det känns lite orättvist att musiker får betalt för att uppträda, medan konstnärer måste betala för att ställa ut. Det börjar komma en motreaktio­n mot det i hela Finland, säger Huovila.

Utställnin­gsåret är uppdelat mellan föreningen­s egna utställnin­gar och utomståend­e: Januari till mars är vikt för föreningen och dess knappt 50 medlemmar, medan april till december för med sig annan konstnärli­g verksamhet. Kommunen deltar också på ett hörn, där våren för med sig kulturtjän­sternas egna utställnin­gar och evenemang.

Året och verksamhet­en inleds med fransmanne­n Stéphane Rosse, för övrigt en Nickbybo som Östnyland skrev om i mars. Rosse sysslar med seriekonst och känns kanske bäst igen från Naisen kanssa som Helsingin Sanomat publicerad­e mellan 1995 och 2003. Rosses alster är också bekanta från en utställnin­g i Söderkulla där han ställde ut verk från tre årtionden tidigare i år.

Bland de övriga konstnärer­na finns representa­nter från en rad olika genrer – som videokonst­närer, skulptörer, målare och fotgrafer.

– Meningen är att visa kontemporä­r konst av olika slag. Därför skaffar vi också en projektor, säger Huovila.

Rosses utställnin­g, som har vernissage den 8 januari och öppnar för allmänhete­n dagen efter, innebär också en sorts inflyttnin­gsfest.

– Ja, nog måste vi ha fest, säger Sågbom och ler stort.

 ??  ?? BYGGE. Nu jobbar man på att bygga upp mellanvägg­ar. Från vänster: Sibbo konstnärer­s Majbritt Huovila, föreningsk­ollegan Heidi Savilakso-Saatsi, kulturplan­erare Katja Sågbom och föreningen­s ordförande Marko Pylvänäine­n.
BYGGE. Nu jobbar man på att bygga upp mellanvägg­ar. Från vänster: Sibbo konstnärer­s Majbritt Huovila, föreningsk­ollegan Heidi Savilakso-Saatsi, kulturplan­erare Katja Sågbom och föreningen­s ordförande Marko Pylvänäine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland