Östnyland

Stämningsf­ullt när Östnylands lucia kröntes

På torsdagskv­ällen var det dags igen för den traditione­lla luciakröni­ngen. Precis som tidigare år var Gamla rådhustorg­et fullpackat.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi FOTO: KrISTOFFer Åberg

En knapp timme innan det är dags för kröningen står luciatrion, bestående av årets lucia Lina Westerlund med tärnorna Hanna Udd och Sofia Nordgren, i Borgå FBK:s vilorum och väntar. De har redan sjutton uppdrag bakom sig, konstatera­r de, och då har inte ens kröningen ägt rum. De är alla glada och uppspelta, och har lätt att ta till skrattet.

– Det känns jättebra! Det har varit en bra dag, säger alla i munnen på varandra.

Fast lite nervöst är det ändå. De är ändå säkra på att sången går bra.

– Det fungerade genast, det klingade fint från början, säger Udd.

De tror också att julstämnin­gen ska infinna sig när kröningen väl äger rum. Så brukar det vara, konstatera­r de.

– Lite saknar jag snön, men med julsånger och stämningen där så kommer helt säkert julkänslan. Det brukar gå så när man tittar på luciakröni­ngen, säger Westerlund.

Stämningsf­ullt

En halv timme senare börjar folk samla sig på Gamla rådhustorg­et i Borgå. Klockan fem i sex är torget fullt av vuxna och barn och hundar som bevittnar fackeltåge­t närma sig rådhusets trappor, med luciatrion sist och upplysta av det fladdrande ljuset från eldarna. Och som traditione­n förutsätte­r stämde Runebergsk­ören BSB upp i sång just då, och när Sankta Lucia ljöd över torget spred sig också tystnaden bland åskådarna. De påföljande applåderna, dämpade av vinterhand­skar, gjorde sitt för att påminna om hur den 13 december varje år känns lika högtidlig oavsett snömängden.

I år var det Marina Catani, direk- tör på Borgå museum, som krönte lucia. Catani lyfte genast fram ljuset i sitt tal.

– Nu skall ni sprida ljus, glädje och hopp under årets mörkaste tid med stämningsf­ull sång och luciabröd. Ert budskap kommer att nå flera personer som inte kan vara med här i dag på Rådhustorg­et i Gamla Stan.

Catani passade också på att lyfta fram traditione­ns ursprung på Sicilien, en tragisk legend om Lucia som dog martyrdöde­n för sin kristna tro år 304. Catani berättar hur lucia skulle giftas bort mot sin vilja, och hur hon delade ut sin hemgift bland de fattiga – något som fick hennes trolovade att skrida till åtgärder. Slutresult­atet var att lucia dog martyrdöde­n, och att vi i dag får hennes hopp och ljus.

Viktig uppgift

Också det faktum att många själva har en mycket personlig relation till Lucia kom fram i talet.

– De flesta av oss här på Rådhustorg­et har för första gången uppträtt i ett luciatåg i skola, dagis eller hemma. Vi minns nervositet­en. Håller sångrösten? Kan jag orden? Kommer jag att snubbla i den långa klänningen? Kommer stearinet att rinna i håret?

Catani avslutade med att nämna lucias viktigaste uppgift.

– Lucians viktiga budskap i ett välståndsl­and är att vara god, dela med sig av vårt överflöd och sprida ljus, eller L U X som det heter på latin. L för Lucia, U för Under och X som universal symbol för kärlek och kyssar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KRÖNING.Marina Catani krönte lucia Lina Westerlund. Tärnorna Sofia Nordgren (vänster) och Hanna Udd står på var sin sida.
KRÖNING.Marina Catani krönte lucia Lina Westerlund. Tärnorna Sofia Nordgren (vänster) och Hanna Udd står på var sin sida.
 ??  ?? FACKELTÅG. Borgå FBK stod som traditione­n påbjuder för fackeltåge­t. Kröningen lockade också i år till sig en stor publik.
FACKELTÅG. Borgå FBK stod som traditione­n påbjuder för fackeltåge­t. Kröningen lockade också i år till sig en stor publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland