Östnyland

Nyttig kurs: Christina von Pfaler tipsar om en kurs alla hundägare borde gå

- Jannika Lindén

Christina von Pfaler har jobbat med hundar och med att lära hundägare förstå sina hundar i över tjugo år. Sedan några år leder hon utbildning­en för hundkonsul­ter vid Borgå folkakadem­i. Nu vill hon slå ett slag för en kurs som alla hundägare borde gå.

I ett hörn i Christina von Pfalers kontor i Akan ligger Raymond, tio år, i en stol och sover lugnt. Raymond är en blandning mellan andalusisk podenco och afghan och van vid livet i en skola – den har hängt med matte på jobbet i åtta år.

Christina von Pfaler är biolog och har specialise­rat sig på hundar. Det var hon som i tiden startade och utvecklade djurlinjen på Akan och 2011 började hon den ettåriga hundkonsul­tutbildnin­gen vid skolan.

– En hundkonsul­t har bred baskunskap om allt som gäller hundar. Man kan träna hundar, lösa lättare problem, öppna hundhotell eller hunddagis, säger hon.

Vid sidan om de fasta linjerna vid Akan ordnas också veckosluts­kurser. I januari är det dags för en kurs i att förstå sin hund och vad den menar med de signaler den sänder ut. Det är en kurs von Pfaler varmt rekommende­rar.

– Våra hundar talar med oss hela tiden, men vi lyssnar inte på dem. Idén med kursen är att få en djupare förståelse för vad hunden menar, säger hon.

När hund och ägare inte förstår varandra kan det bli problem. Ägaren irriterar sig på ett beteende som kommer sig av att hunden känner sig pressad eller trängd utan att förstå att det är så.

– Vi kräver massor av hunden men är ofta dåliga på att se de signaler som den sänder ut. Om man lär sig läsa av hunden kan man undvika att det blir problem, och en hund som lärt sig att lita på att ägaren förstår den blir också lugnare. Kursen är avsedd för både helt vanliga hundägare och för hundtränar­e, för alla som vill förstå sin hund bättre. Kursledare är Noga Ronen från Israel och kursen är på engelska. Christina von Pfaler finns på plats och tolkar vid behov.

– Noga är expert på hundar och har en hundakadem­i i Israel där hon tränar hundägare, säger hon. Christina von Pfaler har sett olika inriktning­ar på hundskolni­ng komma och gå. I dag börjar man mer och mer inse att det bästa sättet att skola hundar är med belöning, att belöna det eftersträv­ade uppförande­t och ignorera olämpligt, inte bestraffni­ng. Alla hundtränar­e har ändå inte släppt den gammaldags tanken att hunden ska hållas kort och kuvas.

– Det finns massor av informatio­n på nätet och man kan läsa hur mycket som helst, men ändå sitter det gamla tankesätte­t djupt rotat. All forskning visar att skolning genom belöning är det bästa sättet och fler och fler blir medvetna om mjuk träning, tyvärr finns det fortfarand­e många som inte insett hur man borde göra, säger von Pfaler och tillägger:

– Fast det är skillnad på att belöna och att muta sin hund.

Kursen i hundspråk ordnas på Borgå folkakadem­i 12– 13.1 2019 klockan 10-15. Att delta kostar 50 euro, och man deltar utan hund även om det kan finnas möjlighet att ha med sin egen hund på kursen. Sista anmälnings­dag är 2.1. Kursen består både av teori och av praktiska övningar.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland