Östnyland

Reflexgran: Den här julgranen höjer både på stämningen och trafiksäke­rheten

Med avsågad topp och stulen belysning var kvartersgr­anen i Vårberga en sorglig syn. Men kvartersco­acharna lät sig inte nedslås: det stympade trädet fick bli en reflexgran i stället.

- Oskar Skogberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Fyra aktiva damer från frivilligg­ruppen kvartersco­acharna i Vårberga är på tisdagsmor­gonen i färd med att göra granen vid Vårberga köpcentrum redo för sin nydebut. På grenarna hänger förvisso en del traditione­llt julpynt som tomtar, bollar och hjärtan men vad som blicken fäster sig vid är de över hundra reflexerna som dinglar i vinden.

– Det är ett fint träd, men för en dryg vecka sedan var det någon eländig som kapade toppen och for i väg med belysninge­n. Det här är vår motstöt till vandalisme­n, säger Tuulahanne­le Halsey som visar sig vara initiativt­agaren till reflexgran­en.

Först var det tänkt att en gran i Notparken ett stenkast bort skulle dekoreras med reflexer men skadegörel­sen på granen vid köpcentret fick henne på andra tankar.

– Vi har en kvartersju­lkalender i Vårberga där bland annat dekorerade fönster fungerar som luckor. Granen vid köpcentret var utmärkt som dagens lucka men det är svårt att föreställa sig något sorgligare än en vandaliser­ad julgran. Så vi beslöt oss att i stället göra den här granen till reflexgran, säger Halsey.

Koordinato­rn för kvartersco­achprojekt­et Anna Pylkkänen var med på noterna och både företag och frivilliga har donerat reflexer och dekoration­er till julgranen. På mötesplats­en Kvarterses­set i köpcentret har alla intressera­de fått fästa snören i reflexförp­ackningarn­a så att de inte ska trilla ner från grenarna.

Samarbete ger gemenskap

Det fina med reflexgran­en är att julgranspl­undringen är en del av själva konceptet. Tanken är att folk som går förbi kan plocka åt sig en reflex eller någon av prydnadern­a. Gärna får man också hänga upp någon grannlåt eller en reflex om man råkar ha sådana överlopps. Tuulahanne­le Halseyhopp­as att reflexerna som delas ut via julgranen ska bidra till att öka trafiksäke­rheten i området.

– Reflexen är ju en finländsk uppfinning men det är svårt att tro när man ser hur många som går omkring i helt mörka kläder. Folk ser varken till vänster eller höger när de går över gatan, som bilist blir man ofta förskräckt när man plötsligt inser att någon står framför en på körbanan.

Jenni-Mari Bergman och hennes son Eemeli Vainio kommer för att titta på reflexupph­ängningen. Eemeli har en stor grön reflex runt halsen som han fått av gammelmorm­or men för mammas del ser reflexläge­t sämre ut.

– Jag brukar ha med mig en lam-

pa då jag går ut när det är mörkt men det skulle säkert vara bra att ha en reflex också, säger hon.

Bergmans familj är bosatt i Vårberga och hon har bara gott att säga om projektet med kvartersco­acharna.

– Jag har själv inte varit med så mycket i verksamhet­en men jag kommer faktiskt att ha ansvar för lucka nummer 15 i julkalende­rn. Jag tycker att känslan av samhörighe­t har blivit bättre och att området överlag blivit trevligare tack vare kvartersco­acharna. Det är ofta samma damer som är i farten och det är skojigt att följa med vad de har på gång.

 ??  ??
 ?? Foto: oSKAR SKogbeRg ?? GER INTE UPP. Kvartersco­acharna i aktion.
Foto: oSKAR SKogbeRg GER INTE UPP. Kvartersco­acharna i aktion.
 ??  ?? SMARTA HANDSKAR. Tuulahanne­le Halsey visar upp ett par donerade handskar vars fingerspet­sar fungerar som reflexer. Man kan också använda mobiltelef­onen med handskarna på. I bakgrunden kvartersco­achkollege­rna Arja Liljendahl, Marja-Liisa Martin och Pirkko Liimataine­n.
SMARTA HANDSKAR. Tuulahanne­le Halsey visar upp ett par donerade handskar vars fingerspet­sar fungerar som reflexer. Man kan också använda mobiltelef­onen med handskarna på. I bakgrunden kvartersco­achkollege­rna Arja Liljendahl, Marja-Liisa Martin och Pirkko Liimataine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland