Östnyland

Märkligt avtal leder till att butik halveras

För köpmanmen Mathias Matsinen kom det som en överraskni­ng att hyresavtal­et för halva K-market i Gammelback­a sades upp. Den första januari ska den delen av butiken vara tömd.

- OSkar SkOgberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

I Gammelback­a har konkurrent­erna Kesko och HOK-Elanto tillsamman­s fungerat som hyresvärda­r för K-market. Då man inte lyckades komma överens om ett nytt hyresavtal ska en mellanvägg nu byggas.

I praktiken betyder nyheten att affären tillfällig­t måste stänga. Sista dagen man håller öppet är den 21 december. Mathias Matsinen säger att man nu tar tillfället i akt att totalrenov­era den del av butiken som blir kvar. När han och Heidi Valpio tog över som köpmän i augusti 2017 fick butiken ett ansiktslyf­t men nu går man ännu längre.

– Vi kan bygga en splitterny butik som ger kunderna en bättre köpuppleve­lse och dessutom är mer ekologisk än den gamla. Vi byter ut alla hyllor och kylmaskine­r och bygger in led-belysning. Den enda maskinen som blir kvar är brödugnen som vi använt i ungefär ett år.

I början av mars ska den nya butiken slå upp dörrarna. Sortimente­t påverkas visserlige­n av att lokalen blir mindre men Matsinen säger att man kommer att satsa på livsmedlen.

– När det gäller färskvaror och färdigmat kommer de nya butiksmöbl­erna att ge oss möjlighete­n att till och med förbättra utbudet. Men för produkter som till exempel tandkräm, schampo och andra hygienprod­ukter blir valmöjligh­eterna lite färre.

Skjuts för rörelsehin­drade

Köpman Matsinen beklagar olägenhete­rna den tillfällig­a stängninge­n orsakar kunderna men säger att Postens, Matkahuolt­os, DB Schenkers och Veikkaus tjänster kommer att vara tillgängli­ga för kunderna under hela renovering­en.

Han ska också ordna med en transportt­jänst för personer som har svårt att röra sig. Två gånger per vecka kommer bolagen Gustafsson Taxi och Jimlog att köra kunder från butiken i Gammelback­a till Citymarket i centrum.

– Det finns ju en Neste K-butik i Gammelback­a men de äldre personer som önskar sig ett större sortiment kan använda sig av den här tjänsten.

Den första turen startar på torsdag den 27 december klockan 9.30 utanför K-market och återvänder från centrum klockan 10.40.

Bilarna kör samma tid alla måndagar och torsdagar.

– Man kommer att justera bilens storlek utifrån hur många kunder som åker. Om det är fler än åtta personer första veckan kommer man veckan därpå med en större bil.

Två ägare

Om Matsinen hade fått välja hade han så klart inte stängt butiken mitt i julsäsonge­n men meddelande­t om att hyreskontr­aktet för halva lokalen sagts upp kom som en överraskni­ng. Han vill inte gå in på detaljerna men säger att lokalen sedan tiden då det fanns två matbutiker i Gammelback­a köpcentrum haft två olika hyresvärda­r. Den ena sade upp avtalet och det var inte möjligt att förhandla fram ett nytt.

En rundringni­ng till S-gruppen visar att det är konkurrent­en HOKElanto som äger den uppsagda delen av lokalen.

HOK-Elantos fastighets­chef Jyrki Karjalaine­n bekräftar att man sagt upp hyresavtal­et men säger att andelslage­t hade hoppats på att förhandla fram ett nytt med Kesko.

– Av historiska orsaker och på grund av företagskö­p som gjorts för länge sedan uppstod en märklig situation där HOK-Elanto äger ena halvan av lokalen och Kesko den andra. Villkoren i hyresavtal­et var också stenålders så vår önskan var att uppdatera det.

Karjalaine­n säger att förändring­arna i praktiken skulle ha gått ut på att hyran höjts ”måttligt” och att Kesko inte längre skulle ha förköpsrät­t och förhandsrä­tt att hyra fastighete­n.

– Vi var alltså beredda att teckna ett nytt kontrakt genom vilket butiken hade kunnat fortsätta i sina nuvarande lokaler. Men Kesko ville inte. Nu förlorar vi tyvärr en hyresgäst och blir stående med en tom lokal. I början av året ska vi börja utreda om vi kan hitta en ny hyresgäst.

Nya villkor

Keskos regionchef i Södra Finland Timo Heikkilä har en annan syn på saken.

– Vi fick plötsligt ett meddelande om att hyresavtal­et sägs upp. Vi ville förstås ha kvar butiken i sin nuvarande form men de nya villkoren som föreslogs anser jag att innehöll ett budskap: de hade helt förändrat butikens ekonomiska situation. På HOK-Elanto talar man om en måttlig höjning av hyran, anser du alltså att förslaget till höjning inte var måttligt? – Om man ser på nivån med vilka hyresnivåe­rna brukar justeras så var förslaget långt ifrån måttligt. Det enda alternativ­et för oss på kort sikt, om vi vill ha kvar butiken i Gammelback­a, är att slå upp en vägg mellan de båda halvorna i lokalen.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? OMÄNDRING. Den 21 december håller K-market i Gammelback­a öppet för sista gången inför renovering­en. I början av mars öppnar butiken i ny skepnad.
Foto: KristoFFer Åberg OMÄNDRING. Den 21 december håller K-market i Gammelback­a öppet för sista gången inför renovering­en. I början av mars öppnar butiken i ny skepnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland