Östnyland

Borgåbarn får tidig skolstart och kort jullov

Bildningsn­ämnden i borgå bollade på torsdagskv­ällen med tre olika datum för skolstart och majoritete­n valde det mellersta.

- StINa JÄDeRhOlM

Nu finns det beslut på att skolorna i Borgå i höst inleder terminen den 12 augusti, har en vecka långt höstlov och inleder vårtermine­n den 2 januari.

När nämnden samlades till möte på torsdagen var förslaget i ärendelist­an att hösttermin­en 2019 ska börja 8 augusti och att höstlovet ska vara en vecka långt. Vårtermine­n 2020 skulle enligt förslaget inledas efter trettondag, alltså den 7 januari.

Föredragan­de, bildningsd­irektör Hilding Mattsson, ändrade ändå på sitt beslutsför­slag. En så tidig skolstart som 8 augusti har väckt protester bland föräldrarn­a.

Enligt det ändrade förslaget skulle hösttermin­en börja den 12 augusti och vårtermine­n skulle börja redan dagen efter nyårsdagen, alltså den 2 januari.

Också enligt det förändrade beslutsför­slaget är höstlovet en vecka långt. I staden har man en gammal överenskom­melse om att höstlovet är långt vartannat år och vartannat år är höstlovet kort. Läsåret 20192020 står ett långt höstlov i turen.

Bildningsn­ämndens medlem Mikael Kulju, SFP, föreslog ändå att hösttermin­en kunde börja den 13 augusti och att höstlovet kunde vara kort, från fredagen den 18 oktober till och med måndagen den 21 oktober. Kulju fick understöd av Hanna Lönnfors, SFP.

Nämnden röstade i ärendet och resultatet blev 7-3.

För den förändrade beslutsför­slaget röstade Juha Jokinen, SDP, Nea Hjelt, Saml, Marianne Korpi, SDP, PeteLanttu, Gröna, Janne Ranta, Saml, och Thomas Svedberg, SFP.

För Kuljus förslag röstade Chatarina von Schoultz, Lönnfors och Kulju, alla SFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland