Östnyland

Hemvården granskar behoven i Gammelback­a

När den enda butiken på området stänger kan det få återverkni­ngar också på de hemmaboend­e äldre. I gammelback­a verkar det som om läget skulle vara under kontroll.

- StINa JÄDeRhOlM

När social- och hälsovårds­nämnden i Borgå samlades till möte förra veckan tog man upp den tillfällig­a stängninge­n av butiken i Gammelback­a till diskussion.

– Nämnden ansåg att ärendet borde utredas med fokus på de hemmaboend­e äldre, speciellt de som anlitar stadens hemvård, säger nämndens ordförande Tapani Eskola.

– Vi gav därför hemvården i uppgift att ta reda på nuläget och på bästa sätt se till att ingen blir sittande hemma med tomt skafferi, inte inför julhelgen och inte senare heller.

butiksserv­ice

Ansa Lindqvist-Bergheim är serviceche­f för hemvården i Borgå.

– Vi har börjat diskutera med de av våra klienter i västra distriktet som möjligtvis själva går och handlar. Om det finns behov så erbjuder vi dem den butiksserv­ice som vi redan i många år har erbjudit alla våra klienter.

– Beställnin­gen till butiksserv­ice görs av klienten eller av personalen och hemleveran­sen sker en eller två gånger i veckan. Många av kunderna i Gammelback­a har redan från tidigare avtal om hemtranspo­rt med nå- gon av stadens butiker, säger Lindqvist-Bergheim.

Vid samtalen med hemvårdens klienter har stängninge­n av butiken inte väckt någon större frågestorm, uppger hemvårdarn­a.

– Om det finns behov kan också hemvårdarn­a hjälpa till med hemtranspo­rten, säger Lindqvist-Bergheim.

Butiksserv­icen kostar mellan 5 och 13 euro per transport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland