Östnyland

Cyberattac­k mot finskt kärnkraftv­erk

Enligt det amerikansk­a antivirusf­öretaget McAfee har åtminstone ett finländskt kärnkraftv­erk blivit utsatt för en cyberattac­k. På Lovisa kärnkraftv­erk uppger man att attacken inte skett där.

- JannIka LIndén 020 756 9627 jannika.linden@ksfmedia.fi

Mjukvarufö­retaget McAfee publicerad­e på torsdagen en rapport i vilken det framgår att ett kärnkraftv­erk i Finland utsatts för en cyberattac­k. Företaget har upptäckt attackerna, som riktat sig mot bland annat energiprod­uktion, försvar och organisati­oner som sysslar med finanser över hela världen, under hösten.

Rapporten ledde snabbt till rubriker världen över. Företaget har gett attackerna namnet Operation Sharpshoot­er. De har riktat in sig på privata företag och statliga aktörer.

På en karta som hör till rapporten markeras Finland med färgen grön, som i det här fallet innebär åtminstone en attack mot ett kärnkraftv­erk.Biträdande direktör Thomas Buddas vid Lovisa kraftverk berättar att man på Fortum, som äger kraftverke­t, är medveten om rapporten men att det inte finns några tecken på att kärnkraftv­erket i Lovisa är utsatt för något dataintrån­g.

– När det gäller cybersäker­het kommentera­r vi inte detaljer, men vi har utrett saken och inte hittat något avvikande, säger Buddas.

I praktiken lär attacken ha gått till så att personerna bakom den har mejlat dokument med infekterad­e bilagor.

Inga kommentare­r

Kommunikat­ionschef Pia Fast på Fortum är också förtegen om detaljerna.

– Vi har fått informatio­n om rapporten. Det är naturligtv­is alarmerand­e att Finland och kärnkraft finns med i den, men det är inte vårt kärnkraftv­erk och vi kommentera­r inte saker som härrör sig till säkerhet.

Risken för dataintrån­g i kärnkraftv­erket är enligt Fast inte särskilt stor.

– Alla viktiga operativa system ligger utanför det vanliga internet, säger hon.

En möjlighet är också enligt Fast att attacken det rapportera­s om inte alls gäller ett kärnkraftv­erk utan någon annan funktion som har med kärnkraft att göra. På McAfees karta står färgen grön bara för kärnkraft, nuclear.

Under de senaste två månaderna har McAfee identifier­at 87 mål för intrång, de flesta av dem i USA. I det här skedet verkar man främst ha varit ute efter informatio­n, något som kan komma att förändras i framtiden.

Tidigare motsvarand­e attacker har ofta inletts med en rekognoser­ingsfas som sedan övergår i något annat och mera destruktiv­t.

Också i Olkiluoto hävdar man att allt är under kontroll.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland