Östnyland

Engbergs juniorkarr­iär når sin höjdpunkt i hockeyns hemland

Lovisas unga hockeystjä­rna Teemu Engberg finns med i U20-landslagst­ruppen som kämpar om medaljer i junior-VM i Kanada runt årsskiftet.

- ToMMi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Då flyget med ett par dussin unga hockeylejo­n på lördagen lyfte från Helsingfor­s-Vanda flygplats fanns ett för Lovisabor bekant ansikte med: Teemu Engberg. 19-åringen har en gedigen landslagsh­öst bakom sig och han fanns med i truppen som åkte i väg på det sista lägret före junior-VM som kör i gång den 26 december i Kanada.

Engberg är en av tolv anfallare i U20-truppen som får sin slutliga skepnad efter den sista träningsma­tchen mot värdnation­en Kanada på söndag. U20-landslaget­s chefsträna­re Jussi Ahokas väntar ännu på besked av ett par NHL-spelare så helt hundraproc­entigt säkert är det inte att det blir JVM-spel för Lovisasone­n.

– Jag har min roll som jag försöker fylla så bra jag kan. Om jag gör det så tror jag att jag blir uttagen till laget. Jag har haft en positiv höst i landslaget och vi har vunnit matcher, vilket är det viktigaste. Vi har ett bra lag oberoende av vilka som slutligen blir uttagna. Det gäller att snabbt smida ihop laget i en sådan här kort VM-turnering, säger Engberg som till vardags spelar FM-ligahockey för Helsingfor­sklubben HIFK.

Defensiv pjäs

HIFK:s säsong har varit besvärlig men 19-åriga Engberg har fått hyfsat av ansvar för det mesta i HIFK:s fjärdekedj­a, en tvättäkta grovjobbar­kedja. Den kvickfotad­e, skridskost­arka anfallaren syns inte ofta i matchproto­kollets poängkolum­n men i defensivt tvåvägsspe­l glimrar han bäst. Engberg är rätt nöjd med den första halvan av sin andra FMligasäso­ng.

– Det har varit helt okej fast det dröjde ett tag att hitta sitt spel. Så småningom har jag förbättrat på småsaker och spelandet har blivit bättre. Men ännu kan jag förbättra, säger Engberg utanför HIFK:s omklädning­srum efter en välbehövli­g seger i ligamatche­n mot SaiPa.

Engberg, 181 centimeter lång och omkring 80 kilo tung, är inte den största och starkaste liraren men tack vare en energisk spelstil håller han ligaklass.

– Jag måste vara ännu mer energisk och använda min skridskoåk­ning som är min stora styrka. Genom att vara aggressiv kan jag vara större och starkare och vinna dueller i rinken. På det sättet kan jag nå en högre nivå, säger han.

VM-silver 2017

Senast Engberg klätt på sig lejontröja­n i stortävlin­gssammanha­ng var det våren 2017 då han tillsamman­s med U18-landslaget knep VM-silver i Slovakien. Förra säsongen var halvt ett mellanår vad beträffar landslagss­pel då LJK-produkten anslöt till U20-laget först efter JVM.

Nu siktar han på att få en gyllene avslutning på sin juniorland­slagskarri­är i tuffaste möjliga sällskap då världens bästa U20-lirare ryker ihop i ishockeyns moderland.

 ?? Foto: tommi Willberg ?? JAGAR JVM-PLATS. 19-åriga HIFK-anfallaren Teemu Engberg, som fått sin hockeyfost­ran i Lovisa, hoppas knipa en plats i U20-landslaget som inleder junior-VM i Kanada annandag jul.
Foto: tommi Willberg JAGAR JVM-PLATS. 19-åriga HIFK-anfallaren Teemu Engberg, som fått sin hockeyfost­ran i Lovisa, hoppas knipa en plats i U20-landslaget som inleder junior-VM i Kanada annandag jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland