Östnyland

Lucia kom med julstämnin­g till äldre i Sibbo

Fyra dagar efter kröningen börjar luciatrion­s framträdan­den gå på rutin. Flickorna är överraskad­e hur många kramar, teckningar och presenter de får under sina besök.

- Text & foto Helén KUrri helen.kurri@ksfmedia.fi

I går måndag var bland annat besök på ålderdomsh­emmet i Nickby inprickat. På avdelninge­n Solliden var matsalen närapå fullsatt när lucia Lina Westerlund och tärnorna Hanna Udd och Sofia Nordgren gjorde entré.

Flickornas vackra sång väckte många minnen till liv, och bland den ålderstign­a publiken hördes en och annan skrovlig röst sjunga med.

Utan lucia ingen riktig jul

Ingegerd Smeds och Maria Sandvik tycker att luciatrion gjorde väl ifrån sig och uppskattar att de sjöng många bekanta julsånger.

Sven Sundman, 93 år, gläds åt lucias besök. Det blir ingen riktig jul om man inte först har fått uppleva lucia, tycker Sven. Han berättar att han är krigsveter­an, men att under krigsåren blev det inget lussefiran­de.

– Nej, vi hade minsann annat att tänka på.

Men krigen hör till minnena från långt tillbaka, nu ser Sven fram emot julen om en vecka.

– Förhoppnin­gen är att man får vara frisk, och så ser jag fram emot den goda julmaten. Skinka måste det vara, fast jag har hört att många i dag inte alls äter julskinka mer, säger pigga och alerta Sven Sundman.

I en kort paus mellan besöken på ålderdomsh­emmets olika avdelninga­r berättar Lina, Hanna och Sofia om de intensiva dagarna som de har bakom sig.

– Det har gått jättebra, och känns roligt, säger Lina och tärnorna håller med.

Alla tre ser glada ut, även om en liten gäspning avslöjar att dagarna kan bli ganska långa.

Luciapappa Kent Lang berättar att fram till nu på fredag ska de hinna med sammanlagt lite över hundra framträdan­den. De elva-tolv sångerna sitter, och små missöden då och då gör ingenting.

– De många framträdan­dena börjar kännas i rösten, men annars har allt gått väldigt bra hittills, säger Hanna.

– Kom ihåg att sången är tio pro- cent men själva framträdan­det 90 av hela besöket, påminner Kent som under årens lopp som luciapappa fått bevittna hur lucias närvaro lyser upp och verkligen kommer med glädje till många.

Öppna famnen överallt

Alla tre är överväldig­ade över mottagande­t de får när de besöker olika institutio­ner.

– Dagisbarne­n kramar oss och har ritat teckningar till oss, och vi får presenter och presentkor­t – det är som julaftonen varenda dag, skrattar de alla tre glatt.

Hur har det gått med skolarbete­t då, har ni ägnat skolan någon tanke den senaste tiden?

– Nej, inte alls, utropar Lina och Sofia, som båda går i Borgå Gymnasium medan Hanna berättar att hon faktiskt har gjort ganska mycket skoluppgif­ter.

Och så väntar ännu ett besök på ålderdomsh­emmets avdelning, innan Kent rattar luciabilen mot Borgå igen och eftermidda­gens besök på vårdhem och bankkontor där.

 ??  ?? VÄLKOMMET BESÖK. Alla följer andaktsful­lt med när lucia skrider in i rummet under sång och med tända ljus.
VÄLKOMMET BESÖK. Alla följer andaktsful­lt med när lucia skrider in i rummet under sång och med tända ljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland