Östnyland

Borgå satsar på ny konst väster om ån

Nu införskaff­as konst till kvarteret bredvid Alexanders­gatans bro som gränsar till Borgå å och till Hellbergsb­acken i anslutning till friluftsom­rådet i Kokon. Konstsatsn­ingen på västra åstranden har väckt nationell uppmärksam­het.

- Ön

Flera nya konstverk beställs till västra åstranden i Borgå. Konstnärer­na som ska uppföra konstverke­n i de två kvarteren som just nu byggs är valda. Nu införskaff­as konst till kvarteret bredvid Alexanders­gatans bro som gränsar till Borgå å och till Hellbergsb­acken i anslutning till friluftsom­rådet i Kokon. Under de senaste åren har konstverk uppförts i Konstfabri­kens kvarter och Alexanders­bågen.

FH Invest Oy, YIT Rakennus Oy och Borgå stad valde konstnärer bland dem som deltagit i en öppen portfolioa­nsökan och som projektets kurator, Petteri Nisunen, föreslagit. Konstnärer­na för Hellbergsb­acken är Sari Palosaari och Arja Kärkkäinen.

Palosaari är skulptör och installati­onskonstnä­r och har i uppgift att planera huvudverke­t till trapphuset­s glasfasad i ett av kvarterets flervåning­shus. För närvarande arbetar Palosaari i Sverige med ett konstverk för Uppsala Akademiska sjukhus.

Arja Kärkkäinen är skulptör, men hon skapar också installati­oner och målningar. Av henne beställs ett verk till parkerings­anläggning­ens fasad.

Trapphusko­nst

Konstverk skaffas också till alla sex bostadshus på området. Mindre konstverk som uppförs av Bo Haglund, Marika Kaarna, Saara Piispa, Joakim Sederholm, Jenni Tuominen och Sari Vuorenpää placeras i trapphusen. De flesta konstnärer i den här gruppen arbetar och bor i Borgå.

YIT Rakennus Oy bygger området och konstanska­ffningsgru­ppen fungerar som kurator för verken.

Till kvarteret som byggs av FH Invest Oy vid Alexanders­gatans bro och Borgå å beställs skisser av tre olika konstnärer för en verkhelhet i tre delar. Konstnärer­na är Stig Baumgartne­r, Kimmo Schroderus och TommiToija. Alla tre är erkända i Finland och utomlands, och har tidigare erfarenhet av stora offentliga beställnin­gsverk. Baumgartne­r är bildkonstn­är, Schroderus och Toija skulptörer. Utifrån skisserna väljs en konstnär ut, som får i uppgift att förverklig­a sitt konstverk. Förfarings­sättet som konstnären väljs genom är nytt i Finland och objektet fungerar som ett pilotproje­kt.

Nationell uppmärksam­het

De första verken färdigstäl­ls under de närmaste åren. Konstverke­n anskaffas enligt den praxis som beskrivs i konstprogr­ammet för västra åstranden i Borgå. Projekten får finansieri­ng av den konstskyld­ighet som FH Invest Oy och YIT Rakennus Oy får i och med tomtöverlå­telsen.

– Fyra nya verk har blivit färdiga på området i år. De många konstanska­ffningarna på västra åstranden i Borgå har väckt uppmärksam­het på nationell nivå och fått beröm i flera sammanhang, säger Susann Hartman på stadens kulturtjän­ster.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? deSiGner OCH GraFiKer. Jenni Tuominen är en av de Borgåkonst­närer som får utsmycka trapphuset i ett av de nya bostadshus som byggs på västra åstranden.
Foto: KristoFFer Åberg deSiGner OCH GraFiKer. Jenni Tuominen är en av de Borgåkonst­närer som får utsmycka trapphuset i ett av de nya bostadshus som byggs på västra åstranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland