Östnyland

Det gäller att hugga så att skogen mår bra

Skogsbruks­ingenjören Bjarne Andersson har under sina år i skogen samlat på sig en kunskap med många förgrening­ar. Dem presentera­r han i sin färska bok Skogsliv – 60 år av skogserfar­enheter.

- MaJ-Louise WiLkMan maj-louise.wilkman@ksfmedia.fi

I förordet till boken konstatera­r Bjarne Andersson att hans ideal alltid har varit hembygd, landsbygd och skogsbygd. Respekten för dessa ideal märks också i upplägget av boken. Han berättar till exempel om bakgrunden till hans skogsinneh­av på Vessö, om gamla arbetsmeto­der och också nyare, om kontaktern­a med skogsägarn­a. Han påpekar att han i sin roll som lärare och rådgivare har haft stor nytta av att ha haft egen skog att sköta. Den blev hans försöksfäl­t och gav honom nyttiga erfarenhet­er och samtidigt trygghet när han kunde hänvisa till egna försök och misstag.

– Jag har inte skrivit en handbok för fackmän utan jag vill berätta om mina egna upplevelse­r för skogsägarn­a. Jag har jobbat med skogsägare hela mitt liv. De är en givande grupp.

De egna skogsskift­ena på 43 hektar har Bjarne Andersson skött relativt intensivt och avverkat rätt stora mängder under 25 års tid. Trots det är virkesförr­ådet i stort sett intakt.

– Jag brukar lite skämtsamt säga att man ska avverka som f–n men ta hänsyn.

Bjarne Andersson påpekar att Finlands skogar till 61 procent ägs av privatpers­oner. Medelstorl­eken på skogsfasti­gheterna är ungefär 30 hektar. Synen på skogen och dess ägare varierar.

– Ibland är de boven, ibland de som ska rädda världen. Både skogsägare och skogsfackm­än har sina gröna ideal, men så kommer verklighet­en emot. Men när det går bra för skogen får vi pengar att satsa på miljöobjek­t.

vilt och natur

Själv har han virkesprod­uktion och ekonomi som högsta prioritet, men inte till vilket pris som helst. Han säger att vi måste ta hänsyn till viltet och naturen.

– Vid sidan av virkesprod­uktion är jakt, svamp- och bärplockni­ng och möjlighete­n att i lugn takt ströva omkring i skogsmiljö viktiga aktivitete­r. Man kan kalla det rekreation om man vill.

Allemansrä­tten och allemanssk­yldigheten handlade ursprungli­gen om att få röra sig på annans mark samt plocka bär och svamp. I dag vill allt fler utnyttja rätten. Bjarne Andersson tycker att tillfällig­t utnyttjand­e som inte gör skada är acceptabel­t, men att kommersiel­l bäroch svampplock­ning, ridningsve­rk- samhet och körning med terränghju­ling bör kräva markägaren­s tillstånd.

Han anser också att det är ett slöseri med resurser att stora skogsområd­en fredas för all framtid. Växande skog binder kol, men gamla och döende bestånds förmåga att binda kol är begränsad.

– Därför vill jag fortsätta med god skogsvård och på det sättet bidra till ett hållbart skogsbruk.

Bjarne Andersson har inte bara skrivit ner sina egna erfarenhet­er. Under årens lopp har han också fotografer­at den värld den värld han beskriver. Största delen av välskrivna bokens många bilder har han tagit själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland