Östnyland

Psykiatris­ka enheten bjöd på öppet hus

På torsdagen berättade psykiatris­ka enheten i Borgå om sin verksamhet, bland annat om intensiva öppenvårde­n som infördes på sommaren.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

I samband med Borgå sjukhus 50-årsjubileu­m har man visat upp verksamhet­en på de flesta enheterna. På torsdagen var det dags för psykiatris­ka enheten.

Vid ett bord står Marita KomppaValk­ama, avdelnings­skötare på psykiatris­ka enheten vid Borgå sjukhus. På bordet finns en låda som tillfällig­t är lånad från enheten hon jobbar på. Komppa-Valkama plockar upp en flaska Tabasco och visar den – inte för att det nödvändigt­vis är gott, utan för att den kan fungera som en bra början. Bordets tema är nämligen ångest.

– Ångest är en helt normal känsla som i princip alla känner någon gång. De första stegen är att tänka på något annat, och då kan kraftiga kryddor hjälpa. Som Tabasco eller mycket chilistark mat, säger Komppa-Valkama och visar upp flaskan.

Hon visar enhetens ångesthant­eringslåda, som för övrigt också innehåller allt från korsord till stressboll­ar och bubbelplas­t, eftersom det är öppet hus på psykiatris­ka enheten vid Borgå sjukhus.

Evenemange­t är kopplat till Borgå sjukhus 50-årsjubileu­m som fört med sig liknande tillställn­ingar på de flesta enheterna.

Intensiv öppenvård

Markku Paavola, överläkare vid Borgå psykiatris­ka sjukhus, säger att man gärna vill visa upp öppna vårdens avdelning för allmänhete­n och berätta om verksamhet­en. På grund av färre sängplatse­r gick man tidigare i år in för det man kallar för intensiv psykiatris­k öppenvård – en metod för att ta hand om patienter som är i behov av mera intensiv vård än i den traditione­lla öppenvårde­n men som inte behöver en plats på vårdavdeln­ingen.

– Vi har alltid akuta platser på vårdavdeln­ingen förstås. Men i somras började vi jobba med den intensiva öppenvårde­n som innebär tätare kontakt med patienten. Vi har också jour dygnet runt, och kan hjälpa vid akuta behov.

I bakgrunden till den intensiva öppenvårde­n ligger HNS:s krav på att minska på antalet platser på sängavdeln­ingen, något som i sin tur hör till den så kallade vägkartan som infördes för fem år sedan. I nuläget uppnår man alla kraven i Borgå, och man har inga direkta besparinga­r att ta i beaktade.

– Vi klarar oss med de resurser vi nu har. Sängplatse­rna och de övriga resurserna räcker för de behov som finns, säger Paavola.

Också om många fnyser åt öppenvårde­n så har Paavola gott att säga om vårdmetode­n. Man sköter om patientern­a i deras hem i stället för på sjukhuset, något som kan vara till nytta.

– Ofta har patientern­a svårt med vardagen. Om de då lär sig hantera den i en sjukhusmil­jö så kanske det inte fungerar ute i verkliga livet. Rehabilite­ring är ofta bättre att göra hemma än på sjukhus.

Ingår i helhet

De vanligaste orsakerna till att man blir patient på psykiatris­ka enheten i Borgå är olika grader av depression, men också olika varianter av bipolarite­t och manisk depressivi­tet är vanliga. Det är också något som syns nu kring julen.

– Högtider och våren brukar föra med sig mera depression­er. Övriga, som psykoser, har förstås ingen koppling till årstiden.

På sängavdeln­ingen med de 16 platserna har man å sin sida såväl tvångsvård som frivillig vård. I de svåraste fallen har man en rad metoder att ta till, från mediciner till elchocker.

– Elchocker används numera under anestesi så att patienten inte själv är vaken när ingreppet görs. Det används inte ofta, men kan vara nyttigt vid mycket svåra depression­er.

Från nästa år är enheten också del av HNS psykiatri, något som innebär en byråkratis­k förändring som inte ska märkas i patientern­as vardag. För sjukhuset innebär det ändå att man ingår i en större helhet.

– Det kan i förlängnin­gen betyda lite mera resurser, säger Paavola.

 ?? FOTO: Max NYBerg ?? VÅRD. Chefläkare Markku Paavola säger att en av de vanligaste orsakerna till att man blir patient vid psykiatris­ka enheten är depression.
FOTO: Max NYBerg VÅRD. Chefläkare Markku Paavola säger att en av de vanligaste orsakerna till att man blir patient vid psykiatris­ka enheten är depression.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland