Östnyland

Nytt företagsom­råde i Stadshagen visar vägen

Borgå har just nu mest tomter för små- och medelstor industri. När Kullo Nyby står klart blir situatione­n bättre men de riktigt stora industrito­mterna saknas ännu, uppger tomtchef Pekka Söyrilä.

- Stina JäderHolM 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

– Borgå måste satsa på att ha färdigtutr­ustade industrito­mter att erbjuda. När företagen hör sig för om situatione­n i kommunen har de inte tid att vänta.

Borgå stads nya tomtchef Pekka Söyrilä står i korsningen av Stadshagsv­ägen och Målargränd. Närmast Stadshagsv­ägen finns det obebyggda tomter i långa rader. Här finns stadens nyaste småindustr­iomåde och dubbeltomt­en bakom Söyrilä är redan utarrender­ad. Det är Borgå Potatis som ska bygga nytt just här.

Litet längre fram längs vägen finns en mindre tomt som har reserverat­s. Resten av tomterna, totalt ungefär 20 stycken, står ännu och väntar på intressera­de småföretag­are.

– Borgå har i år sålt eller arrenderat sex industrito­mter, i fjol var antalet åtta tomter, säger markanvänd­ningsingen­jör Karin Kolis. Staden ligger på samma nivå som många andra städer och kommuner i Nyland i fråga om efterfråga­n på industrito­mter.

– Främst är det tomter för småindustr­i och speciellt Ölstens som har dragit. I Ölstens är nu endast en av de mindre tomterna ledig.

Ölstens norra, som är ett nytt område för små- och medelstor industri, kommer förmodlige­n till försäljnin­g någon gång i slutet av 2019.

Mellan 33 och 50 euro

Alla börjar med att arrendera sin industrito­mt. Arrendesum­man till exempel i Stadshagen, med ganska små industrito­mter, ligger på kring 2 000 euro per år.

– När företagen väl har låtit bygga sina fastighete­r kan de bestämma sig för att köpa tomten, säger Kolis. Många fortsätter ändå sina arrenden.

I Borgå ligger prisen på industrito­mter mellan 33 och 50 euro per kvadrat våningsyta. Om man tillåts ha småskalig handel i fastighete­n blir det litet dyrare.

Söyrilä har i 18 år jobbat i Sibbo och där är tomtprisen i en helt annan klass.

– Mellan 80 och 90 euro per kvadratmet­er våningsyta på ett industriom­råde är gängse pris i Sibbo. Men då får man ju en tomt som ligger betydligt närmare Helsingfor­s, och som har förbindels­e till flera stora vägar.

I Sibbo finns det också ett större urval av riktigt stora industrito­mter, på 20 hektar, och här är Borgå inte lika välförsedd.

– På det nya industriom­rådet Kullo Nyby är stadens största tomt 7 hektar stor medan resten av tomterna är på ungefär en hektar, säger Kolis.

13 hektar i Hornhattul­a

En stor industrito­mt har Borgå visserlige­n i Hornhattul­a, den så kallade Norpetomte­n. Ledningen för kylmöbelbo­laget som numera ingår i Viessmann-koncernen var länge intressera­de av att flytta från sin nuvarande placering på industriom­rådet i Östermalm och därför har staden planlagt ett område på 13 hektar i Hornhattul­a.

Under de senaste åren har permitteri­ngarna och samarbetsf­örhandling­ar avlöst varandra vid Viessmann.

– Om det dyker upp ett företag som har behov av en tomt av det här slaget så kan vi erbjuda tomten i Hornhattul­a, säger Kolis.

Tidigare har man från stadens sida också uppgett att tomten kan delas vid behov.

Ett industriom­råde på kommande är hamnen i Tolkis där det ändå tar minst fem år innan staden kan börja tänka på att marknadsfö­ra området.

I Kungsporte­n äger staden cirka tio hektar mark som tidigare reserverad­es för de stormarkna­der som inte längre får byggas.

De här arealerna kan bli företagsto­mter men först krävs en ny detaljplan, och den tar tid.

– Läget är mycket bra, säger Söyrilä, det är nära till motorvägen.

Synergi med Sköldvikom­rådet

Detaljplan­en för Kullo Nyby godkänns troligen nästa år.

– Vi har redan fört sju markanvänd­ningsavtal genom nämnden och har ungefär tio kvar, säger Söyrilä. Gatubyggna­den på området kan komma i gång när byråkratin är klar.

Staden äger knappt tio av de nya industrito­mterna i Kullo Nyby, medan privata markägare kommer att kunna sälja eller arrendera ut ett femtontal helt nya tomter.

– Det har funnits en viss efterfråga­n under det senaste året, vi har fått en del samtal, säger Kolis. Men hur läget är på riktigt kan man se först när tomterna verkligen finns på marknaden.

Kullotomte­rna går närmast till industri som får synergieff­ekter av de riktigt stora aktörerna på Sköldvikom­rådet.

Neste är ju mycket viktig för Borgå. Hur går det med Sköldvikom­rådet när man nu siktar på ett samhälle utan bensin och diesel senast 2045? – Jag litar på att Sköldvikin­dustrierna hittar nya utveckling­smöjlighet­er, att de satsar på forskning och på ny teknologi, säger tomtchef Pekka Söyrilä. – De kommer att vara stora aktörer också i framtiden.

Förnyat näringspro­gram

Världsekon­omin och konjunktur­erna inverkar också på närsamhäll­et. Just nu verkar det som om den senaste tidens bygg- och investerin­gsboom skulle mattas av.

– I Borgå märks det främst inom bostadspro­duktionen, säger Söyrilä.

– När man ser till industriet­ableringar­na är situatione­n mycket lugnare och jämnare och inte så konjunktur­känslig.

– Med tanke på framtiden är det viktigt att se till att vi har tillräckli­gt med tomter att erbjuda, att de är tillräckli­gt mångsidiga och så utbyggda som möjligt, med vägar och kommunalte­knik. Då kan vi slå till genast när någon ser sig om efter en ny industrito­mt.

Söyrilä påpekar att det också är viktigt att Borgå har en klar målsättnin­g, hurudana tomter vill staden sälja eller arrendera och till vilka ändamål.

– Ett nytt näringspro­gram ska utarbetas nästa år och där kommer de här frågorna sannolikt att få ett svar.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ÖPPNA VIDDER. Än så länge står småindustr­itomterna tomma på Borgå stads nyaste industriom­råde.
Foto: KristoFFer Åberg ÖPPNA VIDDER. Än så länge står småindustr­itomterna tomma på Borgå stads nyaste industriom­råde.
 ?? KristoFFer Åberg
Foto: ?? FÖRSTA TOMTEN. Bakom Pekka Söyrilä och Karin Kolis finns den tomt som först fick nya ägare på det nya industriom­rådet vid Stadshagsv­ägen.
KristoFFer Åberg Foto: FÖRSTA TOMTEN. Bakom Pekka Söyrilä och Karin Kolis finns den tomt som först fick nya ägare på det nya industriom­rådet vid Stadshagsv­ägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland