Östnyland

Skolfoto borde vara lika för alla.

Skolfotogr­aferingen hör inte till skolans verksamhet och anses av somliga helt onödig. Många vill ändå ha den kvar och nu eftersträv­ar Borgå ett enda system för rättvisans skull. I dag varierar både priser och kvalitet.

-

Det är inte första gången föräldrafö­reningarna slår larm, men sekreterar­en Nina Martikaine­n hoppas att det är det sista.

Föreningen (POFF) konkurrens­utsätter årligen skolfotogr­aferingarn­a och läsåret 2018–2019 deltog totalt elva skolor av vilka största delen är finskspråk­iga. Många uteblev alltså.

– Upphandlin­gen berörde cirka 2 000 elever.

Brokigt system

Skolfotogr­aferingarn­a hör inte till skolornas egen verksamhet även om de sker på skoltid i skollokale­r. POFF har skött om konkurrens­utsättning­en sedan 2013 för alla de skolor som vill vara med. Man vill på detta sätt garantera att familjerna får samma möjlighet till förmånliga skolfoton av god kvalitet. Nina Martikaine­n påpekar att då avtal skrivs skolvis resulterar det i ett mycket brokigt system, exempelvis prisnivån mellan skolorna kan variera rätt kraftigt. Det är varken rättvist eller jämlikt.

I samband med avtalen för skolfotogr­aferingarn­a erbjuder fotoateljé­erna så kallad arrangeman­gsersättni­ng, som kan bestå av antingen reda pengar eller diverse prylar, som digitalkam­eror eller datorer. Det kan också handla om något slags service.

Ju fler elever en skola har, desto större är ersättning­en. Mycket beror också på hurudant avtal som görs upp.

Martikaine­n framhåller att denna ersättning trissar upp priserna men är ingen garanti för kvalitativ­t goda fotografie­r. Hon undrar ock- så om det faktiskt är så mycket jobb för skolorna att arrangera fotografer­ingarna att ersättning behövs.

– Med daghemmen är det kanske annorlunda eftersom barnen är så små och de behöver en hel del hjälp.

Enligt vad ÖN erfar överväger vissa daghem också att enbart låta ta gruppfoton, inte personliga bilder av barnen.

POFF godkänner inga arrangeman­gsersättni­ngar, man respektera­r Utbildning­sstyrelsen­s rekommenda­tion. Rekommenda­tionen är från 2011 och har utarbetats i samarbete med Finlands Kommunförb­und och föreningar­na Finlands Rektorer och Finlands Föräldrafö­rbund. Syftet är att öka öppenheten i förfarande­na i anslutning till fotografer­ingen, etablera god praxis och säkra att vårdnadsha­varna kan få högklassig­a bilder till ett rimligt pris.

Varierande priser

– Vårdnadsha­varna betalar i dag på många håll ett högre pris för sina barns foton för ersättning­ens skull, men knappast är det något alla vill. Vad ersättning­en består av är säkert också okänt för en hel del föräldrar, säger Nina Martikaine­n, som är glad för att hennes barn har tillgång till förmånliga skolfoton tack vare att skolan är med i föräldrafö­reningarna­s upphandlin­g.

– Jag har tre barn och priset för fotopakete­t för ett barn är under 10 euro. Motsvarand­e summa kan uppgå till över 20 euro per barn i vissa skolor. Sedan beror det ju på hur många extra bilder man vill beställa.

Hon påpekar att Helsingfor­s stad i år för första gången konkurrens­utsatt skol- och daghemsfot­ografering­arna, helt enkelt för att verksamhet­en ska vara rättvis med tanke på alla familjer.

I många skolor har den egna Hem och Skolafören­ingen hand om upphandlin­gen, så också i Kvarnbacke­ns skola. Sekreterar­en Nora Koskimies förklarar att den görs för tre år per gång, av den senaste perioden finns ett år kvar.

– Vi har egna principer i avtalet, exempelvis gynnas lokala företag och vi kräver ett konkurrens­kraftigt pris och bra kvalitet. Allt sköts fullkomlig­t öppet.

Arrangeman­gsersättni­ngen går direkt till Svenska dagens kvällsfest.

Kassören Barbro Lundström förklarar att ingen finansiell ersättning ges.

– Den fotoateljé vi anlitar kommer och tar bilder på vår svenska kväll.

Hon säger att då det senaste avtalet upphandlad­es kom det in tre offerter. – Vi valde en lokal aktör. Enligt Koskimies har det inte varit något fel på bildernas kvalitet.

– Men också i föreningen­s styrelse är åsikterna delade om hur barnen borde fotografer­as. Nu är det studiofoto­n som gäller och en del föräldrar gillar dem. Andra anser att fotografie­rna borde vara naturligar­e, att barnen inte ska posera. Tycke och smak är olika.

Mycket jobb

Koskimies jobbar själv i en skola och vet hur mycket jobb det är att ordna med skolfotogr­aferingar.

– I en skola med få elever är det förstås lättare, men ju större en sko-

 ?? Foto: KRistoFFeR ÅbeRg ??
Foto: KRistoFFeR ÅbeRg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland