Östnyland

Borgå kan sälja 34 nya egnahemsto­mter

Två tomter på Tullportsg­atan gick rejält upp i pris. De sista lediga tomterna i Äppelgårde­n och i Majberget fick nu köpare.

- ÖN

Höstens ansöknings­tid för Borgå stads egnahemsto­mter gick ut i november och staden fick in 52 ansökninga­r. Totalt beviljades 34 tomtreserv­eringar, eftersom en del av ansökninga­rna gällde samma tomt.

På markanvänd­ningsavdel­ningen konstatera­r man att den goda efterfråga­n på Borgå stads tomter fortsätter.

Speciellt de två tomter som var till salu på Tullportsg­atan intressera­de många.

– Buden för de här tomterna steg till 130 000 och 145 000 euro, säger markanvänd­ningsingen­jör Karin Kolis. Framför allt var det läget nära centrum som intressera­de köparna.

Flest tomtreserv­eringar gjordes i Vårdalen och i Västra Haiko. Största delen av tomterna som marknadsfö­rts i Västra Haiko har nu antingen sålts, utarrender­ats eller åtminstone reserverat­s. I takt med att kommuntekn­iken blir färdig kommer det nästa höst fler tomter till salu i de här områdena.

Utbud och efterfråga­n

– De sista lediga tomterna i Äppelgårde­n reserverad­es nu. I Majberget blev endast en egnahemshu­stomt ledig. De här områdena är snartfärdi­gt utbyggda för egnahemshu­sens del, säger lantmäteri­ingenjör Mervi Fors.

Utöver de nu reserverad­e tomterna har staden hittills i år sålt eller arrenderat ut 37 nya egnahemshu­stomter.

Den nya tomtchefen Pekka Söyrilä är nöjd med situatione­n i Borgå:

– Borgå stad har i år överlåtit ungefär en tredjedel fler egnahemshu­stomter än till exempel Vanda, Kervo eller Hyvinge. Efterfråga­n på höghus- och industrito­mter har också varit god.

– I Borgå finns både utbud och efterfråga­n, säger Kolis. Staden har målmedvete­t satsat på att vi varje år kan marknadsfö­ra hundra egnahemshu­stomter på olika håll i staden. Stadens olika enheter tar hand om att vi hela tiden får nya planlagda tomter med färdig kommuntekn­ik och gator till salu. Dessutom finns det hela tiden köpare till tomterna.

Staden har den här hösten bjudit ut sammanlagt 88 tomter, en del säljs till fast pris och en del till den som ger det högsta anbudet. Nästa gång kan man ansöka om nya egnahemsto­mter på vårvintern.

 ??  ?? VÅRDALEN. Så här såg området ut för fyra år sedan. Vid höstens tomtförsäl­jning reserveras många nya tomter i Vårdalen och i vår läggs nya egnahemsto­mter ut till försäljnin­g.
VÅRDALEN. Så här såg området ut för fyra år sedan. Vid höstens tomtförsäl­jning reserveras många nya tomter i Vårdalen och i vår läggs nya egnahemsto­mter ut till försäljnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland