Östnyland

Skolcentre­ts gamla del renoveras

Stadsfullm­äktige i Lovisa beslöt att den gamla delen av Harjurinte­en koulu totalrenov­eras. Alternativ­et hade varit nybygge.

- Ön

Det gick enligt det ursprungli­ga förslaget i Lovisa, där fullmäktig­e beslöt att renovera den gamla delen av Harjurinte­en koulu. De äldsta delarna av skolan är byggda på 1950-talet. Grundrenov­eringen beräknas kosta cirka sex miljoner euro och ta ungefär två år att genomföra.

Vissa föräldrar har efterlyst en helt ny skola, men det har uppfattats som för dyrt.

Enligt en renovering­splan som har gjorts av konsultför­etaget Ramboll ska cirka två tredjedela­r av byggnadens bjälklag förnyas. Av bjälklagsk­onstruktio­nerna rivs golvbelägg­ningen, ytplattorn­a, värmeisole­ringen och träkonstru­ktionerna.

Betongytor­na som blir kvar rengörs grundligt från alla lim och beläggning­ar innan de nya konstrukti­onerna och ytorna installera­s. Till grundrenov­eringen hör även rivning av en del mellanvägg­ar och scenen i gymnastiks­alen.

Klassrumme­nas golv

beläggs med polyuretan­massa, som inte behöver lim. Det här minskar risken för VOC-utsläpp. Hallarna och korridorer­na får keramiska plattor.

Yttertaket i den röda delen förnyas, liksom värmeisole­ringen i det översta bjälklaget. Cirka 20 procent av husteknike­n bör förnyas, framför allt ventilatio­nsapparate­rna. Undervisni­ngslokaler­na för huslig ekonomi förnyas i sin helhet.

Samtidigt förbättras även husets funktional­itet med tanke på hur skolan används nu och i framtiden. Till exempel lärarrumme­t flyttas till en mer central plats.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland