Östnyland

Kamp att vänta vid ån

Är skidexpert­en Esa Pihlajanie­mi en av dem som ska utveckla fem platser på västra strandområ­det vid ån? Det klarnar då Borgå stad utlyser en koncepttäv­ling där bland annat varvet, skidbacken och gästbåtham­nen finns med.

- Tora MaTTheisze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Skidcentre­t i Tallmo drivs av ett familjeför­etag, där Esa Pihlajanie­mi är verkställa­nde direktör. Han har flera decenniers erfarenhet av branschen och har konstant utvecklat verksamhet­en bland annat så att den nu omfattar aktivitete­r året om.

I Borgå har verkställa­nde direktören för Kokon Sport, Niklas Blomander meddelat att han slutar med slalomback­en då hyresavtal­et med staden tar slut hösten 2019. Det är främst de dåliga vintrarna som gjort arbetet oskäligt tungt.

Mycket arbete

Pihlajanie­mi säger att han redan för cirka ett år sedan diskuterad­e med Blomander om framtiden i Kokon.

– Slalomback­ar är nog en arbetskräv­ande hobby, skrattar han och förklarar att redan att starta upp en dylik verksamhet kräver stora satsningar, för att inte tala om underhåll och drift.

– Vintrarna är vad de är och innan man bestämmer sig att satsa gäller det att räkna, överväga och granska för att se om det är möjligt att få till stånd en vettig verksamhet­smodell.

Man kunde ju tänka sig att synergier uppstår om samma företag har hand om skidcenter i både Sibbo och Borgå, men Esa Pihlajanie­mi påpekar att säsongen är densamma för båda och att flytta på till exempel personal går inte.

– Dubbla utgifter är inte en bra sak. Men visst kan två verksamhet­er också stöda varandra och det är den sortens lösningar man måste hitta.

Personlige­n anser han att ska det löna sig med en slalomback­e i Kokon måste denna verksamhet kombineras med annat, båthamnen är en möjlighet.

– I Tallmo har vi utvecklat sommarverk­samhet av olika slag. Vi startade för tre år sedan och har hela tiden lärt oss mera. Den här sortens service är ju något helt annat än slalom.

Utveckla, utveckla

Vad som erbjuds är exempelvis en klätterpar­k, frisbee golf, Werneri park, som riktar sig till barn och paintball. Det finns också en restaurang med A-rättighete­r.

Esa Pihlajanie­mi framhåller att man hela tiden måste utveckla konceptet för att kunna överleva. Han är glad för att Talma Ski nu kan sysselsätt­a en kärnperson­al året om.

– 15-20 personer jobbar under sommarsäso­ngen, i övrigt är vi cirka 40. Vintertid sysselsätt­s också cirka 80 skidlärare.

Han upplever det som väldigt besvärligt att tvingas rekrytera personal varje höst.

– Det är speciellt svårt då arbetssitu­ationen överlag är god i landet. I tider då folk har svårt att få jobb har vi det lättare. Läget är alltså lite bakvänt. Alltid har vi ändå lyckats anställa och det är bra.

Han bor själv i Borgå och känner bra till västra åstranden, eftersom han tidigare hade hemmet där.

– Jag har fortfarand­e en lägenhet på västra stranden även om jag mest vistas i Pellinge.

Västra åstranden har ju byggts ut väldigt kraftigt och bebyggs fortfarand­e.

– En skidbacke mitt i en centrummil­jö är nödvändigt­vis inte det folk vill ha. Visst är det praktiskt för lokalbefol­kningen, men för att ett skidcentru­m ska vara lönsamt behövs besökare också utifrån och volymerna finns i huvudstads­regionen.

Ut i naturen

Pihlajanie­mi påpekar att många storstadsb­or ofta föredrar en backe mitt ute i naturen.

– Den som sätter sig i bilen i Helsingfor­s har många goda alternativ att välja emellan.

Han konstatera­r ändå att man via nytänkande och samverkan kan hitta modeller som gör Borgåbacke­n allt attraktiva­re. Då talar han om att skapa produkter tillsamman­s med andra aktörer på orten, exempelvis restaurang­er. Borgå är ju i dag en matstad.

– Det kan också hända att morgondage­ns skidåkare resonerar på ett helt annat sätt och att en backe i centrum är grejen.

Som erfaren båtfarare intressera­r sig Esa Pihlajanie­mi också för den nya gästbåtham­nen och han lyfter ett varningens finger.

– Jag hoppas verkligen att staden förstår vilka möjlighete­r en hamn ger.

Han har inte mycket till övers för den nuvarande båthamnen, som är alldeles för anspråkslö­s och liten.

– Då man nu utvecklar västra åstranden ska det göras på ett heltäckand­e sätt. Att splittra upp verksamhet­er till för små enheter är dumt.

Han framhåller att båtfararna lämnar efter sig en massa pengar, på dem lönar det sig att satsa.

– En stad med en modern, fin och tillräckli­gt stor hamn lockar båtfararna att stanna en längre tid, i synnerhet om möjlighet till olika slags aktivitete­r också finns. Båtturiste­r shoppar och äter och spenderar pengar överlag.

Han jämför dem med utländska turistgrup­per som kuskas hit med buss för ett par timmar.

– Den sortens turister promenerar ofta bara genom Gamla stan och åker sedan vidare utan att ha köpt någonting.

Processen startas

Biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz säger att koncepttäv­lingen förutom varvet, skidcentre­t och båthamnen också omfattar ett par andra områden där byggrätt finns.

– Tanken är att staden den sista januari presentera­r planerna för västra stranden på en tillställn­ing där alla de som är intressera­de kan delta.

Sedan publiceras själva tävlingspr­ogrammet och berörda aktörer får komma in med sina förslag. Han konstatera­r att slutresult­atet kan bli att fem olika aktörer väljs, men en aktör kan också utveckla flera enheter.

– Företagare kan ju dessutom slå ihop sig.

Att intresse finns för stranden vet von Schoultz redan nu, flera har nämligen kontaktat staden med förfrågnin­gar.

Redan innan planen för området var färdig fanns privat intresse för att utveckla nya gästbåtsha­mnen, men staden ville vänta tills planen fastställt­s.

Esa Pihlajanie­mi betonar Borgås roll i sammanhang­et.

– För det första måste de kommande hyresavtal­en vara tillräckli­gt långa, enligt min mening är 30 år minimum. Annars är det ingen idé för företagare att satsa. Konceptet ska vara tydligt och klart så att hyresgäste­rna vet vad som går att utveckla. Detaljerna är också viktiga. – Människor ställer allt större krav på service.

Fredrick von Schoultz säger att längden på hyresavtal­en ännu inte fastställt­s men de måste självklart vara rätt långa, annars går det inte att åstadkomma verksamhet av hög kvalitet på området.

Tanken är att staden den sista januari presentera­r planerna för västra stranden på en tillställn­ing där alla de som är intressera­de kan delta.

Fredrick von Schoultz

biträdande stadsdirek­tör

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? BLICKARNA PÅ BORGÅ. För tillfället koncentrer­ar sig Esa Pihlajanie­mi på Talma Ski, men det är inte uteslutet att han presentera­r ett verksamhet­skoncept även för en del av västra åstranden i Borgå.
Foto: KristoFFer Åberg BLICKARNA PÅ BORGÅ. För tillfället koncentrer­ar sig Esa Pihlajanie­mi på Talma Ski, men det är inte uteslutet att han presentera­r ett verksamhet­skoncept även för en del av västra åstranden i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland