Östnyland

Målet är kortare vårdtider vid sjukhuset

Speciellt den inremedici­nska avdelninge­n vid Borgå sjukhus är ofta överbelast­ad. Något måste göras och lösningen verkar vara kortare vårdtider på sjukhus och mer vård i hemmet.

- Stina Jäderholm

Under 2018 har Borgå sjukhus fått tampas med en hel del problem, bland annat remisser som inte hittat fram och brist på läkare vid den nya ögonenhete­n. Personaldi­mensioneri­ngen i övrigt har också varit föremål för en del diskussion­er. Vid Borgå sjukhusnäm­nds möte före jul fick nämnden ta del av årsgenomgå­ngen.

I operations­salarna har det tidvis under 2018 rått direkt patientbri­st på grund av problem med remisserna.

– Remissitua­tionen har nu blivit bättre, säger nämndens ordförande Irmeli Hoffrén. HUS gick över till ett helt nytt centralise­rat remissyste­m i början av året och det uppstod en hel del problem i början, men med tiden har läget förbättrat­s.

– Det har också varit svårt att få ögonläkare till Borgå, men nu satsar man på nyrekryter­ing. Det tog också tid att få den nya ögonenhete­n vid Borgå sjukhus att komma i gång. Nu har det börjat rulla.

Ett mer permanent problem är överbelägg­ningen på vårdavdeln­ingarna i Borgå sjukhus. Patientstr­ömmarna måste effektiver­as, sägs det i nämndens lista. Det innebär kortare vårdtider.

– En allt större del av vården måste i fortsättni­ngen ske i patientern­as hem, säger Hoffrén. Det är ju en nationell tendens att förskjuta en allt större del av vården till det egna hemmet.

– Jag sitter också som medlem i social- och hälsovårds­nämnden i Borgå och inser att kortare vårdtider på sjukhuset samtidigt innebär en större belastning på den kommunala hemsjukvår­den och hemvården.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland