Östnyland

Lovisadråp­et till åklagaren – offret dödades med ett skott

Fallet med den dräpta mannen i Lovisa går vidare till åklagaren för åtalsprövn­ing, skriver Loviisan Sanomat. En förbipasse­rande hittade en skjuten person i närheten av skjutbanan i november.

- Max Nyberg

Det var i mitten av november som polisen grep och häktade fyra personer – en kvinna och tre män – med anledning av den döda personen som hittades på en skogsväg i närheten av skjutbanan. Förundersö­kningsleda­re Mikko Minkkinen uppgav då till ÖN att offret skjutits till döds, och att gärningsmä­nnen förde kroppen till platsen där den senare hittades.

Nu uppger Loviisan Sanomat att fallet går vidare till åtalsprövn­ing. Tidningen uppger vidare att vare sig offret, en man född 1971, eller de misstänkta gärningsmä­nnen är från orten.

Två personer är fortfarand­e häktade, medan två är på fri fot. De två som släpptes på fri fot misstänks inte längre för skottet, men nog för annat deltagande – främst för att ha varit med när kroppen fördes till Lovisa där de försökte gömma den.

Minkkinen är fåordig om fallet när Östnyland ringer upp. Bland annat öppnar han inte närmare upp vilket motivet kunde vara, men preciserar att offret dödades med ett skott.

– De som ännu är häktade misstänks för dråp, de två andra misstänks för brott mot griftefrid, säger Minkkinen till Östnyland.

Minkkinen vill inte heller säga varifrån de inblandade personerna är, utöver att de är någonstans från östra Nyland, men inte från Lovisa eller från Vanda, som ur polisens synvinkel hör till regionen.

Handlingar­na från häktningsf­örhandling­arna i mitten av november visar de misstänkta gärningspe­rsonernas ålder och namn. Födelseåre­n är 1978, 1984, 1984 och 1988. Kvinnan har tidigare domar åtminstone i östra Nyland: Våren 2017 satte hon sig bakom ratten efter att ha använt narkotika, däribland amfetamin och narkotikak­lassade läkemedel. Färden slutade i diket efter att först ha åkt över en cykelväg. Hon dömdes senare för narkotikab­rott, rattfyller­i och äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland