Östnyland

Medborgari­nitiativ vill ha förbud mot fyrverkeri­er

Det är framför allt pojkar och män som får skador av fyrverkeri­er.

- SPT-Erik SandSTröM

I går fick man påbörja försäljnin­gen av fyrverkeri­er inför nyårsfiran­det. Samtidigt påminner organisati­onerna bakom medborgari­nitiativet Rajat räiskeelle om riskerna med fyrverkeri­er. Medborgari­nitiativet föreslår att endast profession­ella pyroteknik­er ska få hantera och skjuta fyrverkeri­pjäser.

Femton hälso- och djurskydds­organisati­oner ligger bakom initiative­t. I ett pressmedde­lande skriver de att ögonskador är det största orosmoment­et. Sedan år 2000 har 520 personer vårdats för ögonskador som uppstått i samband med hanteringe­n av fyrverkeri­pjäser under nyårsfiran­det.

Enligt Tero Kivelä, professor vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts ögonklinik, förorsakas hälften av alla ögonskador åskådare som råkar illa ut när fyrverkeri­pjäser åker i fel riktning.

– Andelen allvarliga skador har lyckligtvi­s minskat, eftersom många inser betydelsen av att använda skyddsglas­ögon som i dag är obligatori­ska. Men också åskådarna borde använda skyddsglas­ögon, säger Kivelä i pressmedde­landet.

Fyrverkeri­erna orsakar också rädsla och stress bland husdjur och hästar. Enligt veterinäre­n Kati Pulli, verksamhet­sledare för Finlands djurskydds­förbund SEY, klarar ansvarsful­la djurägare av att minska husdjurens lidande, men ändå drabbas många djur.

– Det är också viktigt att minnas att fyrverkeri­er orsakar kraftig stress för djur i naturen och produktion­sdjur som ofta inte har någon möjlighet att söka skydd, säger Pulli i pressmedde­landet.

Män mindre försiktiga

Det är obligatori­skt med skyddsglas­ögon sedan 2010. Då förbjöds också romerska ljus och småraketer och det infördes en åldersgrän­s på 18 år för att använda fyrverkeri­er. Efter lagändring­en har antalet ögonskador minskat klart.

Förra året behövde tolv personer sjukhusvår­d på grund av ögonskador, uppger Säkerhets- och kemikaliev­erket (Tukes). Bara en av de skadade hade använt skyddsglas­ögon och hälften var minderårig­a.

– Trots att man enligt lagen måste använda skyddsglas­ögon så struntar fortfarand­e alltför många i det, säger sektionsch­ef Kurt Kokko i Tukes pressmedde­lande.

Enligt verkets enkät med 1 000 svarande planerar 16 procent att skjuta fyrverkeri­er utan skyddsglas­ögon. Enligt enkäten är män ivrigare än kvinnor på fyrverkeri­er men de är sämre på att använda skyddsglas­ögon och på att bekanta sig med fyrverkeri­pjäsernas instruktio­ner.

 ?? Foto: Mostphotos ?? NYÅRSRAKET­ER. I går torsdag började försäljnin­gen av fyrverkeri­er.
Foto: Mostphotos NYÅRSRAKET­ER. I går torsdag började försäljnin­gen av fyrverkeri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland