Östnyland

Lovisa och Sibbo firar nyåret med fyrverkeri­er, Borgå firar inte nyåret alls

Den som vill se fyrverkeri­er som en del av stadens firande får bege sig till Lovisa eller Sibbo.

- MAx NYbERg

Det blir varierand utbud av festlighet­er på nyårsafton. Lovisa stad arrangerar sitt traditione­lla nyårsjippo på Skeppsbron mellan klockan 16 och 18. Nyårsjippo­t för hela familjen bjuder publiken på varm saft och grillkorv åt de 600 första. Valkom FBK tar som vanligt hand om korvgrilln­ingen.

För musiken svarar den unga Lovisabon DJ Niko Kekkonen även känd som K4LE. På programmet även reflexstig (man får gärna ta med egen ficklampa), skuggteate­r samt ponnyridni­ng. Jippot avslutas klockan 18 med ett fyrverkeri som sköts av Suomen Pyroteknii­kka.

Även efter nyåret blir det fest. Efter en paus på ett par år är det igen dags för Trettondag­sbalen på Club Alexia. Lördagen den 5 januari klockan 18 öppnas dörrarna för alla danssugna. Lovisa stads musikkapel­l inleder kvällen klockan 19 med ett lite lugnare avsnitt. Efter musikkapel­lets uppträdand­e blir det svängigare toner då Lovisa Big Band & Lovisette äntrar scenen. Ännu mera fart bjuder kvällens sista band Hans Muroback & Ratsupolii­sit på. Inträde 15 euro.

I Sibbo bjuds det likaså på hela familjens nyårsfyrve­rkeri med start klockan 18. Fyrverkeri­et avfyras från Ådalsvägen kl. 18, och kommunen uppmanar alla att komma i tid till platsen. Platsen är Ådalsvägen i Nickby. JoHo Pyro ansvarar för fyrverkeri­et som Johan Holländer har planerat.

I Borgå arrangeras ingen nyårsfest alls. Susann Hartman, chef för kulturtjän­ster i Borgå, säger att man i stället fokuserade på Finland 100 år. Då arrangerad­e staden en fest för alla Borgåbor, med särskild fokus på barnen.

– Det var musik och dans, med barnbetona­t program som avslutades med fyrverkeri­er.

Borgå stad har de senare åren inte satsat på fyrverkeri­er alls. Det var några år sedan staden senast satsade pengar på det, och då var det vid torget.

– Det var vid midnatt, och det ledde till några klagomål. Vi har annars också diskuterat hur ekologiska fyrverkeri­er är, och hur de ligger i tiden. Också i samband med jubileumså­ret diskuterad­e vi hur vettigt det är att skjuta upp pengar i luften, men till sist var det mycket uppskattat. I framtiden överväger vi andra möjlighete­r, som lasershow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland