Östnyland

Nya pendlingsr­utter och en ny ”Byaskjuss” underlätta­r buss-åkandet

Den nya tjänsten Byaskjusse­n startar i Borgå och Lovisa i mitten av januari – en form av samåkande som förenar taxi- och bussfärd.

- Ön

Det som kallas Byaskjusse­n startar nästa år. Tjänsten ska föra med sig ett nytt sätt att åka buss i regionen och funderar via appen Kyyti som kan laddas ner på mobila enheter om telefoner och pekplattor.

I Borgå trafikerar Byaskjusse­n mellan centrumomr­ådet, Kokons idrottshal­lar och norra byar vardagskvä­llar kl. 18–22. Till de norra byarna finns det inga kollektivt­rafikförbi­ndelser på vardagskvä­llar.

– Vi önskar att denna tjänst gör det lättare till exempel för unga att komma till hobbyer och idrottspla­tser, eller för alla att åka till Borgå centrum för att sköta ärenden. Via Byaskjusse­n kan man inte beställa resor inom centrumomr­ådet söder om motorvägen eftersom man kan röra sig där med andra kollektivt­rafiklinje­r, säger trafikinge­njör Hanna Linna-Varis på Borgå stad i ett pressmedde­lande.

I Lovisa trafikerar Byaskjusse­n på området Mickelspil­tom–Forsby–Gammelby vardagar på morgonen klockan 5.15–8.15 och på kvällar klockan 17–19.

– Med hjälp av tjänsten försöker vi förbättra anslutning­strafikför­bindelser mot öst och väst för personer som bor i dessa byar och som arbetar eller studerar på annat håll, säger Markus Lindroos, chef för samhällste­knik på Lovisa stad.

Beställare­n bestämmer

En plats på bussen beställs och betalas med applikatio­nen Kyyti som laddas ned på en mobilenhet. Den som beställer färden bestämmer i applikatio­nen var resan börjar och slutar, och resan sammanlänk­as med andra resor till samma riktning. Applikatio­nen anger en tidsinterv­all för färden. Intervalle­n preciseras när det kommer kännedom om huruvida andra passagerar­e reser på samma rutt. Byaskjussa­rnas avgångs- och ankomsttid­er kan förändras något inom de angivna gränserna men den exaktare tidtabelle­n meddelas i god tid innan skjutsen kommer. Bilens ankomst kan också följas i realtid på kartan i applikatio­nen.

I Borgå kostar skjutsen 3 euro (under 10 kilometer) eller 5 eu- ro (över 10 kilometer). I Lovisa kostar alla skjutsar 5 euro. Med erbjudande­koden kan varje användare av applikatio­nen Byaskjusse­n få två gratisskju­tsar. Skjutsbest­ällningen kan också avbeställa­s på förhand utan avgift. Mera informatio­n kommer att finnas på Borgå och Lovisa städers webbplatse­r efter årsskiftet.

Byaskjusse­n är ett försök som är tänkt att pågå i cirka ett halvt år. Försöket är en del av ett utveckling­sprojekt för regionala mobilitets­tjänster som leds av Sitra. I försöket testar man nya sätt att ordna mobilitets­tjänster i glesbygden.

I försöket sammanlänk­ar man färder som får offentligt stöd med färder för dem som själva betalar dem då det i fortsättni­ngen blir lättare att röra sig utan egen bil också i glesbygden. Samtidigt blir kostnadern­a för och utsläppen av resorna mindre.

Pendla till skola eller jobb

Nya bussturer för sin del ska fylla det tomrum som uppstår då privata bussbolag drar in turer i de östligaste delarna av Nyland. De nya turerna är ett samarbete mellan Lovisa, Lappträsk, Borgå och Ntm-centralen och de införs från och med årsskiftet. Morgonbuss­en kör först från Abborfors till Borgå. Från Borgå begär det av till Lappträsk och tillbaka. På eftermidda­gen kör bussen två gånger från Borgå till Lappträsk.

Bussen kör genom Forsby till Liljendal längs Hammarfors­vägen och Forsbyväge­n. Från Abborfors till Lovisa centrum går bussens rutt längs landsväg 170.

Ntm-centralen står för hälften av kostnadern­a för bussturen, medan resten fördelas mellan kommunerna. Lovisas andel är 20 procent, det vill säga cirka 7 300 euro.

Bussturern­a körs till den 2 juni 2019 och trafikeras av Kaj Forsblom Ab.

Ruttkartor och tidtabelle­r finns på Lovisa stads webbplats.

 ?? Foto: Arkiv / kristoFFer Åberg ?? BUSS. Kommunerna i regionen tar nu egna initativ för att bättra på kollektivt­rafiken.
Foto: Arkiv / kristoFFer Åberg BUSS. Kommunerna i regionen tar nu egna initativ för att bättra på kollektivt­rafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland