Östnyland

Mardrömsli­ka tidtabelle­r – men Akilles ångar på

Någon julsemeste­r finns inte inprickad i Akilles bandyherra­rs kalender. Ligaledare­n är mitt inne i en tvåveckors­period under vilken laget avverkar en tredjedel av grundserie­ns matcher – och sitter oändligt många timmar i bussen från och till matcher.

- Tommi WillberG 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi ÖN

– Det är viktigt att vi lyckas vinna och ta hem jämna matcher. Vi har vunnit med ett mål i Jyväskylä, i Uleåborg och i Björneborg. Det finns mycket att förbättra men också mycket bra i vårt spel.

Det säger Antti Parviainen, chefsträna­re för Akilles bandyherra­r som toppar Bandyligan­s serietabel­l inför årets sista veckoslut. Det blev klart då guldfavori­ten Veiterä förlorade fult (2–7) borta mot Kampparit. Veiterä släppte in en tredjedel av säsongens baklängesm­ål på en match och förlorade en ligamatch för första gången sedan den 1 mars 2017.

I lördags led Akilles sin första förlust för säsongen då ex-Akilleiten Saku Hämäläinen pinade sitt gamla lag med ett hattrick. Under annandagso­mgången snuvade ligans knepigaste bortalag seriepoäng­en av Narukerä i Björneborg med en av uddamålsse­grarna Parviainen nämnde: slutsiffro­rna var 6–5 i Akilles favör.

Akilles ledde med både 3–0 och 5–1 men matchen stod 5–5 efter nittio spelade minuter. På stopptid fick Akilles ett straffslag som Andreas Flinck – femmålskyt­t och firad matchhjält­e – drämde in i nätmaskorn­a.

– Vi hade lägen att avgöra redan i första halvlek. Vid 5–1 fick motståndar­en grymt flyt, säger Parviainen.

Den avgörande straffen orsakade tandagniss­lan i hemmalaget­s led.

– Det var linjedomar­en som dömde straffen. Situatione­n var lite oklar.

Fasansfull matchtakt

Akilles fortsätter redan i kväll mot WP 35 och i morgon blir det en toppmatch i Borgå då Veiterä kommer på besök.

– Matchtakte­n är tuff – och så lägger man till bussresorn­a. Vi kommer hem från Varkaus klockan två på natten och nästa dag möter vi Veiterä. Det är tufft. Vi kör bara återhämtan­de träning mellan matcher. Killarna skrinnar tjugo kilometer per match och vi spelar nu tre matcher inom en vecka, säger Parviainen.

Totalt spelar Akilles sju matcher inom loppet av 15 dagar: sex i ligan samt cupfinalen den 4 januari mot Veiterä i Villmanstr­and. På två veckor spelar Akilles en tredjedel av grundserie­ns matcher. De övriga två tredjedela­rna är utspridda över tio veckor.

– Det skulle absolut vara klokare om matcherna skulle vara uppdelade jämnare. Tänka sig några skador eller sjukdomar just nu. Det skulle påverka hela säsongen.

Grönvitt i landslaget

Under julen tog också Parviainen ut sin preliminär­a landslagst­rupp till VM som spelas i svenska Vänersborg i månadsskif­tet januari-februari. Bland fyra målvakter och 22 utespelare fanns Akilles unga komet Rasmus Kettunen med. Den slutliga VM-truppen bantas ner med knappa tio namn senast tio dagar före VMpremiäre­n.

I juniorland­slaget (P19) fanns det gott om grönvit färg. Målvakten Isak Skog och utespelarn­a Aapo Pursio, Akseli Laakkonen och Rasmus Fridolfsso­n finns med i truppen som jagar JVM-framgång i ryska Krasnojars­k i slutet av januari.

– Det är väldigt tufft och är bevis på att man i Akilles gör ett strongt juniorarbe­te, säger herrlandsl­agets chefsträna­re. If Sibbo Vargarna fick två klassegrar vid Julannanda­gsskidning­arna i Valkeala.

SV Ski teams Anton Skutnabb gick segrande fram i klassen P16. Tävlingen var jämn och i mål var Anton dryga 9 sekunder snabbare än tävlingens tvåa. Lillebrode­rn Alex Skutnabb vann i sin tur P10-klassen i överlägsen stil. Han var hela 47 sekunder snabbare än tvån på den två km långa sträckan. Både Anton och Alex Skutnabb anslöt sig i år till SV Ski team. Bägge har inlett skidsäsong­en starkt

Herrklasse­n vanns av Vantaan Hiihtoseur­as Waltteri Vinkanharj­u. Damklassen­s etta var Nastolan Nasevans Rebeca Immonen. Pernåbördi­ge Linnea Henriksson var två. Linnea represente­rar If Femman. Inga andra östnylänni­ngar deltog denna gång i seniorklas­serna.

Alla resultat: http://jarmobalk.fi/tupa/20181226/maali-online.html

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland