Östnyland

Sabik är på väg mot en oklar framtid

En enbranschm­an kallar Lars Mansner sig själv. Han är verkställa­nde direktör för Borgåbolag­et Sabik som nu lever i spännande tider. Sabik Marine har sålts till ett amerikansk­t börsnotera­t miljardbol­ag, SPX.

- Stina JädErHoLM stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Sommarjobb­et 1985 på Rencos Pellingeha­ll kom att prägla Vålaxbon Lars Mansners yrkesval och karriär. Renco blev Renco Marin och senare Sabik, elektronis­ka ingenjören Mansner anställdes 1989, var borta några år för att lära sig mer om försäljnin­g, återkom 1992, och på den vägen är det.

1998 tog Mansner tillsamman­s med några partners över ansvaret för Sabik som tillverkar marina signalljus, och 2010 utsågs han till verkställa­nde direktör. 2015 såldes Sabik till kanadensis­ka Carmanah som nu i sin tur har sålt Sabik Marine till SPX, ett amerikansk­t storbolag med 5 000 anställda.

– Det har varit intressant­a år, säger Mansner. Först i ett finskt privat bolag, sedan i ett rätt så litet börsbolag med en totalomsät­tning på 50 till 60 miljoner dollar och nu förflyttni­ngen till ett stort börsnotera­t bolag med en omsättning på 1,4 miljarder dollar.

Framtiden är svår att sia om. Köpavtalet har gjorts i mitten av december, affären avgörs i slutet av januari och först senare under våren klarnar det vad de nya ägarna förväntar sig av nyförvärve­t.

– SPX är ett multibrans­chbolag som främst verkar på den amerikansk­a marknaden medan Sabik täcker hela världen, säger Mansner.

Sabiks lokal i Borgå, med tillverkni­ng i nedre våningen och huvudkonto­r i den övre, rymmer 30 av Sabik Marines totalt 60 anställda. Filialer finns i Tallinn, i Singapore och i England och försäljnin­gskontor i Canada och i USA.

Sabik Marine är världens största tillverkar­e av marina signalljus och av totalt 15 000 ljus i fjol tillverkad­es 5 000 i Borgå.

– Här görs de mest komplexa ljusen, säger Mansner. Enklare ljus har vi gett ut till kontraktst­illverkare.

Bolagets motto är We show the way, vi visar vägen, och det får man tolka på flera sätt. Fyrarna och bojarna lyser och visar sjöfarare den rätta farleden eller hamnen, men Sabik är också teknologis­k ledare på marknaden.

Mansner blir nästan lyrisk när han berättar om hur lysdioden, ledlampan, har revolution­erat ljusutveck­lingen.

– En bojlykta håller nu i 10 till 15 år. Egentligen fungerar den längre än så rent tekniskt, men den svåra omgivninge­n sliter på materialet. Saltvatten, sjögång, sol och fågelguano gör att materialet åldras och bojlyktan måste bytas ut.

– Jämför det med en glödlampa som lyser i maximalt 1 000 timmar och som tappar mellan 75 och 80 procent av sin ljusstyrka när man placerar ett rött eller ett grönt färgfilter framför. Lysdioden avger själv det gröna eller röda ljuset, utan färgfilter.

Dagens lyktor är försedda med fjärröverv­akning, de ger larm när lampan skadas eller om bojen sliter sig, de kan fungera med solenergi eller batteri. Utveckling­smöjlighet­erna är många och satsningen på säkerheten blir allt större.

Mansner gillar utveckling. Han ser fram mot en tid när stora fraktfarty­g rör sig över haven och i trånga farleder helt utan manskap ombord. Signalljus­en kommunicer­ar direkt med fartygens datorer, samtidigt som de är fullt skyddade mot alla slag av cyberangre­pp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland