Östnyland

Med enkla knep blir julrestern­a lyxig nyårsmidda­g

Det behöver inte vara konstigt eller exotiskt för att vara lyckat och gott. En festmåltid till nyårsafton fixar man på okomplicer­ade inhemska råvaror och kan samtidigt passa på att använda eventuella rester efter julen.

-

Det surrar till när Fanny Nykvist låter stavmixern sänka sig över burken med ärter, olja och vitlök. Hon använder färska ärter till sin ärtpesto och den ska så småningom sätta den sista piffen på huvudrätte­n tillsamman­s med rosmarinma­jonnäsen hon redan tillrett. Huvudrätt på nyårsmidda­gen som Nykvist komponerat tillsamman­s med hushållsrå­dgivare Solveig Backström på Marthaförb­undet består av hasselback­spotatis, kalkon i skivor och rotsaker i olika form och färg.

– Det här är bekant mat med ett lite annat upplägg. Inhemska råvaror och rester är utgångspun­kten, säger Solveig Backström.

Till julen äter man skinka, kalkon eller fisk, men för nyårsafton finns ingen heltäckand­e finländsk mattraditi­on. En del äter skaldjur medan knackkorv och potatissal­lad är nyårsmat för någon annan. Solveig Backström och Fanny Nykvist har utgått från att det blivit något kvar av julbordets kung när de planerat sin nyårsmidda­g.

– Dela skinkan, kalkonen eller fisken i lämpliga skivor, lägg upp på ett fat med potatis i mellan och varva med grönsaker till en krans, säger Backström.

Fanny Nykvist har redan några gyllene hasselback­spotatisar klara och varvar dem längs fatets kant med skivor av kalkon och små drivor av morot och palsternac­ka som hon rostat i ugnen med olja och lite salt. Gillar man inte morot eller palsternac­ka kan man byta ut dem mot andra rotsaker.

Pricken över i:et blir den gröna ärtpeston, picklad rödlök och den gula majonnäsen som klickas ut med ojämna mellanrum i måltidskra­nsen.

– Röror och såser är alltid tacksamma att göra. Om skinkan hunnit bli lite torr så gör det inget när man klickar på någon god röra, säger Backström.

Förrätt med tvist Det är Fanny Nykvist som har huvudansva­ret för matlagning­en. Den aptitretan­de doften av nybakt bröd sprider sig i köket från baguettern­a hon har i ugnen medan hon tillreder fyllningen.

– Det tar inte så lång tid att baka bröd som många tror, säger hon medan hon med ett vant grepp lyfter ut plåten med de tre guldbruna bröden.

Även om nyårsmidda­gen tillreds hela måltiden från början till slut tycker både Nykvist och Backström att det är helt okej att fuska lite om det behövs och köpa färdig majonnäs att smaksätta eller baguetter som är gräddade i affären.

– Man kan köpa något färdigt i butiken och sedan piffa upp det själv, tipsar Backström.

Baguettern­a blir förrätt – de skärs i skivor och på brödskivor­na sätter Fanny Nykvist en röra av rödbeta, ärter och kryddor som hon mixat ihop.

– På rödbetsrör­an smular jag lite getost och sedan blir det valnötter på osten. Man kan ringla över lite honung eller olja om man vill, säger hon.

Betor av alla slag

Varje år utses årets grönsak och 2019 är det betor. Rödbetan känner de flesta till, men att det också bland annat finns gulbeta, vitbeta och polkabeta är mera okänt.

– Vi tyckte det passade bra att ha med årets grönsak då vi tillreder en nyårsmidda­g, säger Backström.

Rödbetan har den starkaste smaken av betorna, polkabetan är vackrast med sina rödvitrand­iga skivor medan vitbetan smakar minst av de fyra.

Fanny Nykvist har använt alla fyra betsorter i sin måltid. Rödbetorna blev röra till förrätten och gulbetorna, vitbetorna och polkabetor­na har hon skivat och kokat i lätt saltat vatten. Skivorna sticks in i huvudrätte­n lite här och där så de ger rätten både extra smak och mera färg.

I välsortera­de mataffärer finns ofta olika slags betor, det är bara att prova.

– Det lönar sig att hålla ögonen öppna efter olika alternativ om man vill ha något lite annorlunda. Betor gör sig utmärkt rostade i ugn, säger Backström

När Fanny Nykvist lagar efterrätte­n till nyårsmidda­gen utgår hon från en kladdkaka. När kakan är gräddad och hunnit svalna bryter hon den i bitar.

– En kaka behöver inte alltid vara hel, speciellt inte i efterrätte­r. Jag har delat den i bitar och brett ut den på fatet. På den har jag lagt skivor av inlagda päron som jag kokat i glögg, mascarpone­creme och så har jag gjort en kolasås som jag ringlat över. För att det inte ska bli alltför sött har

 ??  ?? NYÅRSMAT. Receptet för en lyckad måltid med det lilla extra är rena råvaror. Det gäller att hålla det enkelt och inte blanda ihop för många smaker. Fanny Nykvist och Solveig Backström trollade fram en delikat meny för nyårsfeste­n.
NYÅRSMAT. Receptet för en lyckad måltid med det lilla extra är rena råvaror. Det gäller att hålla det enkelt och inte blanda ihop för många smaker. Fanny Nykvist och Solveig Backström trollade fram en delikat meny för nyårsfeste­n.
 ??  ?? LÄGGA UPP. Mycket hänger på hur man lägger upp maten, och dukar man fint så är festen ett faktum.fiNNS i oLikA SkePNAdeR. Rovan är årets grönsak nästa år.
LÄGGA UPP. Mycket hänger på hur man lägger upp maten, och dukar man fint så är festen ett faktum.fiNNS i oLikA SkePNAdeR. Rovan är årets grönsak nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland