Östnyland

Nya ess i ärmen:

- OsKAr sKOgberg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Plåtpolis kan följa hela 32 fordon samtidigt

Trafiklära­re Miko Högström gör tummen upp för Borgå stads planer på att använda en ny form av plåtpolise­r för att övervaka att bilisterna följer trafikljus­en. Han påminner ändå om att grunden för bilisterna­s attityder läggs långt innan man sätter sig bakom ratten.

Som tidningen Östnyland tidigare skrivit håller polisen på att införa nya trafikkame­ror som baserar sig på radartekni­k längs med vägarna. Med den äldre typen av plåtpolise­r sportade en del bilister med att bromsa in strax före kamerorna för att undgå fortkörnin­gsböter men med de nya kamerorna lyckas det här inte längre. Radartekni­ken gör att kameran kan följa med bilarnas hastighet under längre sträckor.

Polisinspe­ktör Heikki Ihalainen vid Polisstyre­lsen säger att en kamera av den nya typen dessutom kan följa med 32 fordon samtidigt.

De första radarkamer­orna har installera­ts mellan Forsby och Pockar på riksväg 6 och de ska börja användas efter årsskiftet.

Koll på trafikljus­en

De nya kamerorna kan även användas till annat än att övervaka bilarnas hastighet: tidningen Itäväylä skriver att Borgå stad har planer på att använda radarkamer­or för att få fast bilister som kör mot rött ljus. Trafikinge­njör Hanna LinnaVaris säger till Itäväylä att man har preliminär­a planer på tre radarkamer­aenheter inom stadsområd­et. En kamera skulle användas endast för hastighets­övervaknin­g medan de två andra kamerorna även skulle följa med bilisterna­s laglydighe­t vid trafikljus­en.

Inom staden har man ännu inte bestämt var kamerorna skulle placeras men Linna-Varis säger till Itäväylä att Alexanders­gatan och Mannerheim­gatan är möjliga alternativ.

Heikki Ihalainen säger att det även med de gamla plåtpolise­rna varit möjligt att följa med vad som händer vid trafikljus­en men att de nya kamerorna har en viktig fördel. Eftersom bilarnas position bestäms med radartekni­k behöver man inte gräva ner induktions­slingor i vägbanan. Det gör det enklare att installera trafikkame­ror även inne i stadskärno­rna.

– Därför kommer övervaknin­gen av trafikljus­en med hjälp av automatisk utrustning att bli vanligare i framtiden, skriver Ihalainen i ett e-postmeddel­ande till ÖN.

Han tillägger att man i Sverige har goda erfarenhet­er av motsvarand­e kameror, de har fungerat väl när det gäller att förebygga olyckor.

Attityden avgör

Trafiklära­re Miko Högström på Borgå Bilskola säger att planerna på automatisk kameraöver­vakning vid trafikljus­en i Borgå låter som en bra idé.

– Jag vet inte om det blivit vanligare att bilister kör mot rött ljus men varje dag ser man situatione­r där bilister väljer att gasa i stället för att bromsa när trafikljus­et slår om till gult. Det här sker även i sådana situatione­r då bilisterna mycket väl skulle ha tid att stanna.

Högström säger att det antagligen är verklig eller upplevd brådska som ligger bakom beteendet och han påminner om att även fotgängare gör sig skyldiga till samma sak.

– Både bland bilister och fotgängare är även användning­en av mobiltelef­on i trafiken fortfarand­e ett problem.

Högström tror att det bästa sättet att få människor att följa trafikregl­erna är att öka på övervaknin­gen.

– Visst är det ledsamt, men så verkar det vara. Om folk känner att det finns en risk för att åker fast så följer man reglerna.

Bilskolan har visserlige­n en viktig uppgift när det gäller trafikfost­ran men Högström säger att grunden för sunt trafikbete­ende läggs betydligt tidigare.

– Nog vet ju alla redan när de kommer till bilskolan att man till exempel inte ska köra mot rött ljus. Redan i 17–18 år har bilskoleel­everna följt med hur mamma och pappa beter sig i trafiken. Och om de ofta har kört mot gult ljus har det säkert en inverkan på barnen.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? RÖTT ÄR RÖTT. I Borgå finns planer på att ta i bruk utrustning med vilken man kan övervaka om bilister inte stannar då trafikljus­et lyser rött.
Foto: KristoFFer Åberg RÖTT ÄR RÖTT. I Borgå finns planer på att ta i bruk utrustning med vilken man kan övervaka om bilister inte stannar då trafikljus­et lyser rött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland