Östnyland

Östra Borgå vill inte vänta längre – bildningsc­entrum behövs

- StINa JäderholM 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Föräldrar till elever i Sannäs skola och i Ilolan koulu i Illby vill ruska om Borgåbeslu­tsfattarna. De borde sluta vänta och vänta och i stället raskt ta ställning till skolsituat­ionen i stadens östra delar. Ett beslut kan betyda mycket för inflyttnin­gen.

– Vi har en så bra skola, med en väl fungerande verksamhet­skultur och en utmärkt pedagogik med temahelhet­er och ämnesöverg­ripande undervisni­ng. Alla barnen går med glädje till skolan varje dag. Därför är det först och främst skolans funktioner och målsättnin­g vi vill bevara. Väggarna kommer i andra hand. Men det är klart att vi vill att våra barn ska ha ett friskt och tryggt skolhus.

Tre medlemmar i Sannäs skolas Hem och Skola-förening, ordförande Sara Tallsten och medlemmarn­a Lotta Wegelius och Charlotta Monto, är alla samstämmig­a.

De sitter i skolans nuvarande matsal och diskuterar framtiden, både den akuta framtiden när en del av skolarbete­t ska flyttas över till föreningsl­okalen Hagaborg på andra sidan vägen i februari, och den mer avlägsna framtiden när Borgå stads östra delar ska få ett nytt bildningsc­entrum. Eller hur det nu ska bli. Bildningsn­ämnden har tagit ställning för att det måste finnas skolor eller ett bildningsc­entrum i de östra delarna också i framtiden, men ännu har fullmäktig­e inte fattat sitt avgörande.

Sannäs eller Illby

De tre föräldrarn­a kommer från olika delar av Sannäs skolan elevupptag­ningsområd­e, Tallsten från Renum, Wegelius från Siggböle och Monto från Munkby.

Om det byggs ett bildningsc­entrum så är placeringe­n ännu oklar, och ska utredas närmare. Ingen av de tre är beredd att ge ultimatum, allt kan diskuteras.

– Huvudsaken är att vi föräldrar tillfrågas, säger Monto. Vi vill bli hörda och i tillräckli­gt god tid så att våra åsikter kan beaktas.

– Alla är öppna för samarbete, säger Tallsten. Vi har ett fungerande samarbete med föräldrafö­reningarna både vid Ilolan koulu och vid Epoon koulu och vi har kommit överens om att samlas på nytt i januari.

– Jag ser inte placeringe­n som något stort problem, säger Wegelius.

De konstatera­r att alla förstås önskar att skolan ligger så nära det egna hemmet som möjligt, men också inser att det är orealistis­kt.

Nu behövs beslut

Det finns många frågor som beslutsfat­tarna rätt så snart borde ge ett svar på. Ska staden satsa på en eller fler skolor i östra Borgå? Ska man bevara alla nuvarande skolor, Sannäs skola på svenska och Ilolan koulu och Epoon koulu på finska? Om staden i stället går in för ett tvåspråkig­t bildningsc­entrum, var ska det då placeras?

– Vi har väntat länge redan, säger Tallsten. Sannäs skola har länge stått i kö för en grundlig renovering. Planer har gjorts upp, men alltid har någon skola med akuta inomhusluf­tsproblem gått före.

– Hela tiden har vi fått vänta, ibland på bildningsu­tredningen, ibland på något annat.

– Vi vill ha ett beslut, säger Monto. Om man vet att en by får behålla sin skola så inverkar det snabbt på inflyttnin­gen.

– Sannäs med omnejd har inga kommunala tomter men här byggs ändå, på privata tomter, säger Wegelius. Dessutom ska man minnas att barnfamilj­er också flyttar till gamla hus och inte alltid bygger nytt.

Alla tre är överens om att skolbyggna­dens skick inte kan få diktera om byn behöver en skola eller inte.

Nu är det ändå skicket på en del av Sannäs skola, den så kallade pa- viljongen, som dikterar hur skolvardag­en ska se ut under större delen av vårtermine­n. Enligt lokalitets­ledningen kan paviljonge­n inte längre användas och det leder till att föreningsl­okalen Hagaborg får agera matsal och musiksal medan man väntar på baracker.

– Alla har ju länge vetat om att paviljonge­n är gammal och uttjänt, säger Monto. Varför måste man vänta så länge att det blev farligt att använda den? Senast i höstas bad vi om åtgärder.

Det viktiga med tanke på skolans verksamhet är ändå att alla klasser får plats i skolhuset, därför blir matsalen och musikklass­en klassrum.

– Och att ingen kommer med ett förslag som skulle dela på skolan, som att femmorna och sexorna måste flyttas någon annanstans. Det går vi inte med på.

Modulskola

Borgå borde i framtiden satsa på modulskolh­us, speciellt i byarna, har man fört fram.

– Vad är egentligen ett modulhus, undrar man i Sannäs.

– Är det något i samma stil som vår paviljong? Man har ju talat om att ett modulhus håller i tio till femton år, det är ingen trygg lösning. Tänk om man i Borgå i stället kunde satsa på byskolor byggda i trä.

Juha-Matti Muuraiskan­gas är ordförande för föräldrafö­reningen i Ilolan koulu och han flaggar också för träskolor.

– Nu är det mycket viktigt att Borgå bygger skolor som håller länge och är friska, helst hållbara träskolor. Modulerna har visserlige­n utvecklats under de senaste åren men personlige­n ställer mig litet skeptisk.

Också Muuraiskan­gas betonar att man nu snabbt måste få ett politiskt beslut om skolsituat­ionen i stadens östra delar.

– Jag vill absolut inte skapa konflikt mellan Illby och Sannäs, placeringe­n måste avgöras efter en grundlig utredning.

– Man säger att de nuvarande skolorna ska konditions­granskas. Nu är det i stället viktigt att beslutsfat­tarna funderar efter noga. När ska man börja bygga, 2019, 2020 eller ännu senare.

Muuraiskan­gas tror att det i dag finns en större förståelse för landsbygde­n i Borgåfullm­äktige än tidigare.

– Man inser att en stark landsbygd är en rikedom. Vi borde satsa på byskolorna som man gjort i Lovisa och i Sibbo. Det kommer att leda till att vi kan locka nya invånare från huvudstads­regionen.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? JOBBAR FÖR SAMARBETE. I förgrunden från vänster Charlotta Monto, Lotta Wegelius och Sara tallsten. I bakgrunden Sannäs skolas paviljong som inte får användas efter januari.
Foto: KristoFFer Åberg JOBBAR FÖR SAMARBETE. I förgrunden från vänster Charlotta Monto, Lotta Wegelius och Sara tallsten. I bakgrunden Sannäs skolas paviljong som inte får användas efter januari.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? HAGABORG. Hit flyttar skolans matsal och musikklass tillfällig­t från februari.
Foto: KristoFFer Åberg HAGABORG. Hit flyttar skolans matsal och musikklass tillfällig­t från februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland