Östnyland

Kvarnudden blir sommarstäl­le

För ett par månader sedan sålde Svenska Folkskolan­s Vänner lägergårde­n Kvarnudden. De nya ägarna bor i Tyskland, och är ute efter ett sommarstäl­le, och att kanske – potentiell­t – hyra ut rum i framtiden.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Det var rötterna som drog när Kvarnudden­s nya ägare slog till, visar det sig när Erica Ramsay svarar i telefonen från Tyskland. Ramsay har bott där de senaste åren som företagare inom en rad branscher, däribland distributi­on av kosmetika. Nyligen köpte hon och hennes familj den omtalade lägergårde­n.

– Jag är ursprungli­gen från Pernå, och vi har letat i flera år efter något lämpligt hus att köpa i trakterna. Det här passade oss perfekt.

Kvarnudden­s öde har varit på tapeten länge, och för ett par månader sedan lyckades SFV hitta en lämplig köpare när Erica Ramsay med familj slog till. Ramsay har inte velat göra något väsen av sig – mest för att det främst är tänkt att ha huset som ett privat sommarstäl­le – vilket också inneburit att de nya ägarnas identitet hittills inte varit känd.

SFV:s kanslichef var mycket nöjd i oktober när ägarbytet väl var klart, något som han uttryckte i ett pressmedde­lande som SFV publicerad­e i november.

– Vi är mycket nöjda över att ha hittat en helhetslös­ning som är bra för alla parter. Köparna har rötter i regionen och vill värna om att fastighete­rna sköts på ett traditions­enligt sätt, sade kanslichef Johan Aura i pressmedde­landet.

Erica Ramsay beskriver sig och sin familj som en vanlig finlandssv­ensk familj som flyttar tillbaka till Pernåtrakt­en.

– Det ska bli roligt att komma tillbaka. Vi är en stor familj som behöver mycket plats, och tänker Kvarnudden som ett sommarstäl­le.

Det är ändå inte uteslutet att det blir något mera av lägergårde­n. Just nu har Ramsay tankar om att möjligen kunna hyra ut något rum.

– Vi får se hur det utspelar sig i framtiden. Kanske typ Airbnb blir aktuellt, men absolut inget hotell eller motsvarand­e. Vi ser Kvarnudden som ett traditione­llt finlandssv­enskt sommarstäl­le som vi sköter om. På våren och sommaren ska vi renovera och bjuda in grannar, vänner och släktingar.

Köpesumman är oklar, men år 2016 begärde SFV 975 000 euro för stället som omfattar sex olika byggnader – huvudgårde­n, strandbast­u, två övernattni­ngsstugor och en ekonomibyg­gnad. Dessutom ingår eget vattenområ­de och en egen ö.

 ?? Stringer
Foto: Arkiv/HAnnA ?? ÅTERKOMST. Kvarnudden­s nya ägare ser gården som ett sommarstäl­le. Ägarbytet för Erica Ramsay tillbaka till hemtrakter­na.
Stringer Foto: Arkiv/HAnnA ÅTERKOMST. Kvarnudden­s nya ägare ser gården som ett sommarstäl­le. Ägarbytet för Erica Ramsay tillbaka till hemtrakter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland