Östnyland

Nordens enda mathund Aino nosar sig fram till all sorts mat

Aino är den enda tullhunden i Norden som är specialise­rad på mat. På ett halvår har hon redan upptäckt närmare 600 kilo förbjudna kött- och mjölkprodu­kter.

- SPT

Mathunden Aino jobbar med att söka efter animaliska livsmedel som förs in i landet av privatpers­oner. Hon övervakar att inga smittsamma djursjukdo­mar, såsom den afrikanska svinpesten, följer med mat som förs in till Finland från länder utanför EU.

Aino känner lukten av kött och mjölk i alla former, förädlade och förpackade på olika sätt. Varje dag hittar hon något, till exempel ostsmörgås­ar, köttpiroge­r och skinkpizzo­r.

Under julhelgen kommer många till Finland för att besöka släktingar och då tar de ibland med sig delikatess­er från hemlandet, såsom kefir och specialost­ar.

Människor tar med sig mat eftersom maten ofta är billigare i hemlandet. Man får inte föra in mjölk- och köttproduk­ter till Finland från länder utanför EU, men det är få resenärer som känner till det här. Att man avsiktligt tar med sig förbjudna livsmedel är ovanligare.

Rått kött i en regnrock

Aino arbetar främst vid ryska gränsen. Hon började jobba i juni och hennes största enskilda upptäckt var under de första veckorna.

– Vi gick utomhus längs bilkön då Aino plötsligt fick bråttom till en bil som stod cirka femtio meter ifrån oss. I bilen hittade vi 43 kilo rått svinkött, säger hundförare­n Seija Kontunen i ett pressmedde­lande.

Köttet var invirat i en regnrock för att dölja lukten, men Ainos luktsinne är väldigt bra.

Bekämpning av svinpesten

Aino ska få en ny kollega sommaren 2020. Den nya hunden ska hjälpa tullen att bekämpa den afrikanska svinpesten.

– För tillfället sprids den afrikanska svinpesten till exempel i Kina. Mathundar borde utnyttjas effektivar­e också i flygtrafik­en för bekämpning av sjukdomen, säger bevaknings­direktör Mikko Grönberg i pressmedde­landet.

Utöver övervaknin­gen informerar Tullen resenärer om reglerna för införsel av livsmedel. Tullen ser också till att animaliska livsmedel som omhänderta­gits vid gränsöverg­ången förstörs på ett säkert sätt.

 ?? FOTO: TuLLEN ?? GILLAR ATT NOSA. Att söka efter mjölk– och köttproduk­ter är som en lek för hunden Aino.
FOTO: TuLLEN GILLAR ATT NOSA. Att söka efter mjölk– och köttproduk­ter är som en lek för hunden Aino.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland