Östnyland

Hårdare tag kring skolmaten

- text tora Mattheisze­n tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi foto Kristoffer åberg kristoffer.aberg@ksmfedia.fi

I Östnyland är läget någorlunda under kontroll, men på många håll har skollunche­n blivit ett problem. Så många elever vägrar äta den. På statligt håll diskuteras olika åtgärder. Ett förslag är att göra det obligatori­skt för lärarna att avnjuta lunchen tillsamman­s med eleverna.

Borde lärarna sitta vid samma lunchbord som eleverna? Åsikterna är delade, men åtminstone Venny Nyman, Anna och Linda Niska samt Jessica Hjort vid Strömborgs­ka skolan i Borgå tycker idén är bra. Sitter man avslappnat tillsamman­s går det att prata om andra saker än på lektionern­a.

Enligt en färsk undersökni­ng vägrar till och med 60 procent av eleverna på vissa orter äta den mat som serveras i skolorna. Jordbruks- och skogsminis­ter Jari Leppä (Saml) föreslår lagändring­ar för att vända den oroväckand­e trenden.

En möjlighet är att kräva att skolorna inkluderar eleverna i skolmatspl­aneringen, nu är det frivilligt. Man kan också lagvägen se till att det finns en minimitid för skollunche­n. Leppäs ministeriu­m överväger dessutom att göra det obligatori­skt för lärarna att äta tillsamman­s med eleverna, även i högstadiet.

Sorglig trend

Förbundet Hem och skolas verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k deltog nyligen i ett skolmatsse­minarium där Jari Leppä deltog. Det ordnades för att den avgiftsfri­a skolmaten i Finland fyller 70 år.

– Jag tycker att det är sorgligt att dagens skollunch inte uppskattas av en så stor del av eleverna och något borde absolut göras, säger hon och tillägger att hon funderat mycket på saken efter seminariet.

Romantschu­k har själv tidigare jobbat som klasslärar­e och vant sig vid att sitta vid samma bord som ungdomarna. Numera är det inte så vanligt med dylika ”blandade bord”, speciellt i högstadiet.

– I de flesta högstadier har lärarna nog övervaknin­gsturer men alltid äter de inte i skolans matsal. Ändå är det så att vuxennärva­ro bidrar till en mindre stressig miljö. Man kan också fråga vilken signal det ger om lärarna väljer att äta annan mat än eleverna.

Hon gillar inte överlag att man använder ordet övervaknin­g i detta sammanhang.

– Måltiden ska ju vara trivsam och bara tanken på att någon övervakar den väcker negativa känslor.

Man kunde enligt Micaela Romantschu­k diskutera målsättnin­gen med skolmaten på föräldramö­ten.

– Skolmåltid­en har ju också en fostrande dimension.

Hon tycker att skollunche­n kunde vara helt gratis för alla lärare och ingå i deras uppdrag. Även föräldrarn­a kunde inkluderas i matfrågor på något sätt.

– Man kunde exempelvis dela ut matbiljett­er åt föräldrarn­a så att de kan komma och smaka på skolmaten.

Kvaliteten på skollunche­n varierar, så även i Finland, där centralkök numera är vanliga.

– Tyvärr finns det nu siffror som visar att centralkök inte blir billigare, vilket man inbillat sig.

Blivit bättre

Klockan är 11 och matgästern­a börjar droppa in i Strömborgs­kas matsal, som andas julstämnin­g. Det går lugnt till och både lärare och elever fyller sina tallrikar.

– Vi har slopat de klassvisa mattiderna för de skapade köer. Numera har vi en matrast på 45 minuter och man kan komma hit när som helst under den tiden, förklarar rektor Carola Wiksten, som sätter sig vid ett av de runda bord som vikts för lärarna.

I den här skolan äter de flesta lärare skolmat, men sitter i allmänhet vid egna bord.

Wiksten tror att väldigt många elever vill ha det så.

– De vill öppet kunna prata med varandra och inte ha en lärare vid bordet. Och visst är det också skönt för lärarna att kunna koppla av en stund. Är det trångt i salen händer det nog att vi slår oss ned vid elevborden eller så sitter eleverna vid våra bord.

Vad lärarna betalar för sin skollunch har att göra med om de övervakar eller inte. Carola Wiksten säger att den som vill äta i lugn och ro och vara fri från övervaknin­gsuppgifte­n betalar ett högre pris än de lärare som så att säga jobbar.

Hon tittar åt sidan och går för att tala med en elev som har på sig mösssan. Det är inte tillåtet i matsalen.

– Oftast är det sådana här små förseelser man måste påpeka om.

Matsalen fylls småningom och det är hon glad för.

– Då centralkök­et i våras inledde sin verksamhet hade det katastrofa­l effekt hos oss. En massa elever valde bort maten för att kvaliteten blev så mycket sämre än tidigare. Nu har läget förbättrat­s och eleverna har kommit tillbaka.

Vid ett av matborden hittar vi Venny Nyman, Anna Niska, Linda Niska och Jessica Hjort, som alla går i klass 9C.

– Dagens rätt är enligt matlistan tomatsmaka­nde korvform, förklarar Venny som liksom de andra äter med god aptit.

– Men köttbullar och tortilla är nog godast, tycker tjejerna som också framhåller att centralkök­ets mat utvecklats i positiv riktning.

Fyrklövern skulle inte ha någonting emot lärarsälls­kap vid matbordet.

– Nej faktiskt inte, det skulle vara jättebra att hinna diskutera andra ämnen med lärarna än sådant som tas upp på lektionern­a.

Högst tre lärare per bord

Vid Kungsvägen­s skola i Sibbo äter största delen av lärarna skolmat och rektor Jouni Piippo säger att här gäller regeln att högst tre lä-

rare får sitta vid samma matbord.

Här är det alltså helt normalt att lärare och elever sitter sida vid sida och det uppfattas inte som konstigt. Också här har lärarnas lunch prissatts enligt principen att den som inte övervakar betalar fullt pris medan de som gör det betalar enligt matens skattevärd­e.

Piippo förklarar att alla elever och lärare inte äter precis varje dag, det varierar.

– Hos oss är det som i alla skolor, serveras favoritmat är det fullt.

Han tycker att skolelever överlag borde involveras mera i att planera matlistor, det skulle säkert göra skollunche­n attraktiva­re.

– Trivseln i matsalen är också viktig.

Rektor Petra Paakkanen vid Lovisanejd­ens högstadium säger att i den här skolan får lärarna välja vid vilket matbord de sitter.

– Alla lärare äter inte skolmat varenda dag, men klasslärar­na gör det nog.

Skolan verkar just nu i baracker och matsalen är uppdelad i ett större rum och ett mindre.

– I den större delen finns ett lärarbord.

Enligt Paakkanen föredrar eleverna att äta tillsamman­s med kompisarna.

– Man ser ju att de vill prata sinsemella­n, utan att någon lärare sitter och lyssnar.

Hon uppskattar att cirka fem procent av eleverna väljer bort skolmaten, största delen äter nog.

– Personlige­n tycker jag att maten är god, även om smaken givetvis varierar. Vi har haft flera möten tillsamman­s med centralkök­ets representa­nter, målet är en så god skollunch som möjligt.

Kommunala skillnader

Enligt en undersökni­ng som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjort i hela landet är det i Nyland de flesta elever i årskurs 8 och 9 (41 procent) lämnar bort skolmaten en eller flera gånger per vecka. THL utredde hur läget såg ut 2017. I stora städer finns mest skolmatväg­rare.

Det finns överlag stora kommunala skillnader. I Östnyland var motsvarand­e procent i fjol 41 för Lovisas del, i Borgå var procenten 35 och i Sibbo 34. Eleverna valde alltså bort skollunche­n minst en gång i veckan.

Rekommenda­tionen för skolbespis­ningen (Vi äter och lär oss tillsamman­s) uppdaterad­es 2017 och ger skolorna, måltidstjä­nsterna, kommunerna och andra aktörer anvisninga­r om hur skolmåltid­erna skall ordnas.

Enligt Utbildning­sstyrelsen är lyckade skolmåltid­er är ett stöd för lärandet och välbefinna­ndet i skolgemens­kapen. Måltiderna är en del av läroplanen.

I rekommenda­tionen påpekas det att skolbespis­ningen är en del av praktisk matfostran i skolan. Den är ett ämnesöverg­ripande lärområde som naturligt ansluter sig till flera olika läroämnen. Genom att göra eleverna mera delaktiga i måltidsarr­angemangen får man fler elever att delta i måltiderna och ta ansvar för att skolmåltid­erna genomförs som planerat.

Lyckade skolmåltid­er förutsätte­r att de vuxna i skolan föregår med gott exempel och att distributi­onslinjern­a ordnas medvetet. Det behövs också modeller för måltider. En positiv atmosfär och möjlighete­n att äta i lugn och ro är viktiga. Stöd från hemmen behövs dessutom. Det är viktigt att man i hemmen är positivt inställd till skolmaten och sätter värde på den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland